3. elokuuta 2015

TV sitä, TV tätä.

Kyllä mulla on niin ikävä vanhaa tv-tarjontaa. Mietitäänpä hetki, että mitä se telkkari oli mun nuoruudessa ja mitä se on nykyään.

Nykyajasta kaikkein kuvaavin sana olisi todennäköisesti niin ruma, että en sitä tänne lähde kirjottamaan. Pitää tähän väliin vielä mainita, että mua ei niin hirveesti ulkomaalaiset tv-sarjat kiinnosta, että niiden tarjontaa en ala analysoimaan. Pysytään täällä kotimaisen tv-"viihteen" puolella. Ai miksi kirjoitin "viihde" sanan lainausmerkeissä? No, sen selittänee se, että kotimainen tv-tarjonta ei ole nykyisin enää kovinkaan viihdyttävää.

Mulla on niin suuri ikävä niitä aikoja kun televisiosta tuli koko perheelle suunnattua ohjelmaa lauantai-iltaisin. Kyllä meillä keräännyttiin television eteen isolla porukalla ja katottiin mitä hauskaa sieltä tulee - mainittakoon tähän väliin Bumtsibum! Se se vasta oli mun mielestä viihdettä.

Nykyään televisiota on turha aukasta minään päivänä. Hemmetin tosi-tv-formaatit. En tiedä ketä ne oikeesti kiinnostaa, mutta jos teitä siellä lukijoina on, niin pahoittelen: Mun mielestä ne saisi poistaa kaikki - kyllä, KAIKKI.

On kaikkea diettiä, deittiä, diettideittiä ja deittidiettiä. Ja jos jotain ei vielä ole, niin kohta se tulee. "Uskomattomia muodonmuutoksia" ja "uskomattomia remontteja". Ei remonttiohjelmatkaan ole enää mitään ilman Remontti-Reiskaa - no okei, tiedä siitä, mutta kai näin saa silti ajatella.

Mihin on kadonnu oikeesti hyvät kotimaiset tv-sarjat? Mainittakoon tähän väliin "Blondi tuli taloon", "Ihmeidentekijät", "Puhtaat valkeat lakanat", "Mummo" ja vielä perään "Kyllä isä osaa". Miksei enää tehä mitään tän tyylistä? Jos nää sarjat ois tehty nykypäivänä, ni mä osaisin kyllä niin kuvitella mitä ne olis.
"Blondi tuli taloon seuraa vaaleahiuksisen naisen astumista taloon, jossa hän ei ole koskaan ennen käynyt. Tässä tosi-tv-sarjassa katsotaan ja kuunnellaan miten vaaleaverikkö selviää uusissa olosuhteissa."
Tai jotain sinnepäin.
"Kyllä isä osaa-tosi-tv-sarjassa seuraamme kolmea isää, jotka kuvaavat kaiken tekemisensä kokoajan mukana kulkevalla kameralla. Saamme kuulla mitä mieltä isämme ovat isyydestä ja sen tuomista negatiivisista ja positiivisista puolista." 
Ja tyyliin tämä kaikki muutkin. Kyllä te tiedätte.

Mitä mä nyt yritän sanoa, on se, että jättäkää nyt oikeesti toi hemmetin tosi-tv. Kotimaista osaamista kaivataan ihan kunnon tv-sarjoissakin. Ja kunnon tv-sarjoista puhuessani en sanallakaan mainitse "Salatut elämät"-sarjaa. Se oli, se meni - ja silti sitä jatketaan, väkisin.

Oikeesti. Argh! Mä haluun takasin televisioon sen komediatyylin, mitä "Kyllä isä osaa"-sarja tarjosi. Hölmöilyllä naurattavaa viihdettä, johon samaistua. Kertokaa mulle yksikin vuoden 2010 jälkeen tehty oikeesti hyvä tv-sarja! Ja mainitsen tähän ne ainoat vähänkään hyvät: Syke ja Hinnalla millä hyvänsä. Oikeita tv-sarjoja, eikä mitään tosi-tv-kakkaa.

Big Brother oli usean vuoden ajan semmonen "pakko katsoa"-sarja mulle. Jossain vaiheessa siinä tuli stoppi ja siihen jäi samalla kaikki tosi-tv-sekoilu. Sen viihdyttävyysarvo ei vaan riittäny enää. Ihmiset vois alkaa taas tuottaa enemmän oikeesti viihdyttäviä tv-sarjoja, joita jaksaisi katsoa vielä vaikka 10-20 vuoden päästä.

Mikään nykypäivän ohjelmista ei tule kestämään aikaa. Ei ainakaan samalla tavalla kun hyvät 80-90-luvuilla tehdyt kotimaiset sarjat. Ehkä sieltä 2000-luvun alustakin muutama hyvä sarja löytyy, joiden viihdyttävyysarvo on edelleen korkeammalla kun yhdenkään tosi-tv-ohjelman.

Kai se raha on sit vaan otettava sieltä missä se liikkuu. Unohdettava oikeesti se, että joku sarja vois oikeesti saavuttaa maineen, joka kestää kymmeniäkin vuosia.

Tähän loppuun muutamia käsikirjoittajia, jotka on vaikuttanu vahvasti mun elämään (television puolelta): Pekka Lepikkö (Tarkkis, Mummo, Kyllä isä osaa). Elina Halttunen (Puhtaat valkeat lakanat, Blondi tuli taloon, Ihmeidentekijät). Heikki Luoma (Vain muutaman huijarin tähden, Peräkamaripojat, Mooseksen perintö, Turvetta ja timantteja).

Ottakaa oikeesti näistä mallia ja tehkää kunnon kotimaista tv-viihdettä!

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)