26. tammikuuta 2020

Paketti takaisin kasaan!

Ensin kirjotin hirveellä tahdilla joka päivä jotain, kunnes päätin katkaista putken. Sitten hetken aikaa pyrin kirjottamaan edes joka toinen päivä jotain, mutta sitten tuli yhtäkkiä vaan stoppi kaikelle. Mun elämä sosiaalisessa mediassa (semmonen kai tämäkin vähän on?) on aika paljon kiinni mun omasta mielialasta. Jos mieli menee ns. pakkasen puolelle, niin mun on hyvin vaikea tuottaa minkäänlaista sisältöä mihinkään.

Pari viimestä viikkoa on ollut tosiaan vähän, hmm, no suhteellisen turhaa aikaa. En sitä ala täällä sen tarkemmin puimaan läpi, mutta elämä ei kovin helppoa ole ollut, vaikka niin voitaisiin olettaa kun olen maannut vaan sohvalla ja tuijottanut päivät pitkät jotain ohjelmia tv:stä tai puhelimen kautta Youtubesta.

Mutta ennen kun tämä nyt ihan täydeksi syrjäytymiseksi menee, niin ajattelin nyt vihdoin ottaa itseäni niskasta kiinni. Mä tarvitsen jonkinlaista sisältöä elämääni, jotta voin pitää paketin kasassa. Se oli yllättävän kova isku kun elämästä hävis kaikki rutiinit työttömäksi jäämisen jälkeen.

Yritin mä alkuun tosi paljon olla aktiivisempi sitten kotona ja pitää kämppää puhtaana. Suunnittelin kaikenlaisia aikatauluja päässäni, että milloin teen mitäkin ja miten mä nyt ylipäätään pidän tätä kotia esim. siistinä. Mä kun ilmeisesti tarvitsen elämääni rutiinit tai sitten on helppo vaan lösähtää. Se lösähtäminen tapahtui nyt silti, mutta ihan tarkoituksella. Tarpeeksi ärsytettynä mä en todellakaan vaan jaksa edes yrittää.


Miten täältä sitten noustaan ylös? No, alkajaisiksi aion taas ainakin tarttua kodin ylläpitämiseen paljon suuremmalla otteella. Se, että on edes vaikka pari isompaa siivouspäivää viikossa, on varmasti jo jonkinlainen alku. Sitten mulla on viime työkkärireissun jäljiltä iso kasa työpaikkailmoituksia mun laatikossa, joihin kaikkiin aion tulevalla viikolla laittaa hakemuksen. Ennen sitä toki tarkistan ja korjailen vähän mun cv:tä, mutta sitten kaikki onkin paljon yksinkertaisempaa.

Ja vaikka tää pari viikkoa on mennyt sohvalla makoillen ja tuijotellen televisiota, niin ei mun ajatukset ole läheskään kokoaika olleet niissä ohjelmissa. Mä olen miettinyt niin paljon kaikkea muuta. Lähinnä oikeestaan kaikkea muuta.

Mä oon aatellut muun muossa alottavani taas jossain kohtaa Nutrilett-kuurin. Pari viikkoa söisin Nutrilett-pussiruokaa vaan, ja sitten sen jatkoksi olen ajatellut pätkäpaastoa.

Pätkäpaastoon tutustuin joskus jonkun yhen seuraamani tubettajan kautta. Se lopetti jossain vaiheessa aktiivisena olemisen ja teki videoita lähes vain kerran vuodessa. Yhden tämmöisen epäaktiivisuusajan aikana tää henkilö oli aloittanut pätkäpaaston, ja seuraavassa videossa se oli menettänyt lähes kaiken ylipainonsa. Se oli silloin jo kovin inspiroivaa, mutta ei ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi. Tai sitten "mulla ei ollut aikaa keskittyä semmoseen". Nyt mulla olis aikaa keskittyä semmoseen ja tavallaan siitä saisi muuta ajateltavaa, johon täytyy jollain tapaa jopa keskittyä.

Nää pari viikkoa kun on mennyt myös ruokailujen kannalta huonompaan suuntaan, niin on hyvä olla jonkinlaisia suunnitelmia jatkoa ajatellen. Se mun hyvin opeteltu ruokailujen aikataulutus koki tosi pahan takaiskun tässä; elin oikeestaan päivät nälässä ja kävin illalla hakemassa jotain ruokaa, jonka sitten ahmaisin äkkiä napaani. Noin yksi ruokailu päivässä, mutta silloinkin liikaa. Toi oli jo vähän kuin pätkäpaasto, mutta hyvin paljon epäterveellisempi versio siitä. Mutta siinä mä huomasin, että mä pystyn olemaan syömättä helposti. Tosin, ei mulla kyllä ollut oikein edes ruokahaluakaan.. Nyt ruokahalu on vähän alkanut palaamaan, joten ehkä nälkäkin voi jo tuntua paljon pahemmalta.. No, tää pätkäpaasto on silti suunta johon haluan lähteä, kävi miten kävi.

Pätkäpaastohan (16/8-pätkäpaasto) on siis semmonen, että päivässä on 8 tuntia aikaa kun saa syödä ja 16 tuntia aikaa kun ei saa syödä. Yksinkertaista. Mä olen ajatellut, että mä haluaisin lopettaa syömiset joskus 20 aikaan illalla, mutta se tarkottaisi, että saisin syödä ensimmäisen kerran vasta 12 aikaan, joka on huono sikäli, että mä jossain vaiheessa aloin tykätä aamupalan syömisestä heti herättyäni. Mä harvoin hyvällä rytmillä herään vasta 12 aikaan.. Mun on kaiketi tehtävä jonkinlainen kompromissi, että aloitan syömisen kello 10 ja päätän sen kello 18.

Ja siis ei toi tarkota, että pitää syödä se 8 tuntia kokoaika, ei. Vaan, että sen 8 tunnin aikana ruokailut ajoitetaan fiksusti, eli siten, että sillä sitten jaksaa olla sen 16 tuntia ilman.

Ja Nutrilett-kuuri ennen pätkäpaaston aloittamista on mun mielestä oikein hyvä startti siksi, että mä saan vähän sitä näläntunnetta kuriin. Sillä kun on vähän ollut tapana ehkä kutistaa mahalaukkua, eikä nälät enää tunnu niin suurilta. Kun nälät ei tunnu enää niin suurilta, on helppo olla syömättä pidempään.


Tämmösiä suunnitelmia mulla tässä. Ei noi ruokajutut ole sillein mitään tekemistä, mutta ainakin ajateltavaa ja jotain mihin täytyy keskittyä. Ja jonkinlaista rutiinia päivään, joka ylläpitää jaksamista. Sitä meikäläinen kaipaa nyt kyllä taas, jotta ei mene ihan täydeksi pelleilyksi kaikki.

Ajattelin alotella tossa seuraavan kuun alussa, koska jokainen kuukausi on taas uusi mahdollisuus. Vaikka siis jokainen päivä on myös uusi mahdollisuus, mutta.. Kyllä te tiedätte mitä nyt tarkotan, eikö niin? On helpompi alottaa kun alottaa jostain selkeestä ajankohdasta. Herranjestas, mitä enemmän tätä selittelee niin sitä enemmän se menee solmuun.. Kuitenkin, Nutrilett-kuuri alkaa ensi lauantaina 1.2. ja pätkäpaasto siitä sitten 15.2. kun Nutrilett-kuuri on ohi.

Pätkäpaaston kestoa mä en ole vielä kerennyt sen kummemmin miettimään, mutta sitä kerkeää miettimään sitten myöhemmin.


Ja nyt mulla ei ole tähän hätään muuta sanottavaa. Onhan tätä tässäkin. Tuun aika varmasti kirjottamaan ennemmin tai myöhemmin, että miten mulle on käynyt näiden asioiden kanssa.

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)