1. marraskuuta 2021

Oikeasti paluu pätkäpaastoon?

Mä alotin taas ikään kuin puolivahingossa pätkäpaaston. Tässä on tullut syötyä niin surkeesti, että päätin eilen haluta pizzaa. Koska jos sä oot syönyt muutenkin huonosti, niin onko millään enää mitään väliä?

Mä tarkotan huonosti syömisellä sitä, että mä oon syönyt pääosin vaan leipää ja muutakin ns. kylmää. Lämmin ruoka on puuttunut monelta päivältä. Johtunee nimittäin siitä, että vaikka mä kuinka taistelenkin kaamosmasennusta vastaan, niin silti se yrittää ottaa kovasti musta niskalenkkiä.

Ne on nämä synkät talvikuukaudet kyllä omalla tavallaan tosi raskaita. Tämä vaihe kun on tuttu niin monen vuoden takaa jo, niin nykyään sitä osaa jo pitää vähän paremmin itsensä pinnalla.

Mutta niin, pizzaa. Pyysin Eiraa tuomaan mulle Hyvinkään Corner Pizza -pizzeriasta Rock'n Roll special-pizzan, joka on siis ihan maailman paras pizza; aurajuustoa, jauhelihaa, kebabia, kinkkua, tupla juusto ja valkosipuli. Se on niin mahdottoman täyttävä pizza, että ei sitä pitäisi yhdeltä istumalta kaikkea syödä. En syönytkään, söin ensin kolme palaa, pidin noin puolentunnin tauon ja söin loput. Voin sanoa, että olin täynnä.

Tommosen oikein rasvasen pizzan jälkeen tekee mieli juoda vettä. Ja kun mä en osaa juoda vettä vain vähän kerralla, niin vedin pari kertaa sitten eilisen illan aikana itseni uudestaan ähkyyn kun join pari tuoppia vettä. Olo oli oikeasti ihan mahdoton. Mulle iski kauhea väsymyskin, ehkäpä nopeista hiilareista johtuen. Mä päätin toisen vesituopillisen jälkeen, että "nyt en syö mitään ennen huomista!" ja myöhemmin pyöriessäni tuskissani patjalla mietin, että "en syö ainakaan 24 tuntiin!". Pyörittelin sitten siinä sitä ajatusta, että mitä jos olisin syömättä oikeesti 24 tuntia? Ei se voi olla paha. Aamulla herättyäni tajusin, että "hei, mähän voin alottaa pätkäpaaston!"

Laskeskelin noin vähän sinne päin, että milloin mä söin viimeisen kerran eilen ja mihin aikaan voin siis syödä tänään. Mun ruokarytmi alkoi tänään kello 11, mutta en halua jämähtää siihen, koska se on jotenkin huono kellonaika. Se on joko 10 tai 12, mutta ei 11.

Nyt ajattelin, että jos söisin tämän blogimerkinnän julkaisun jälkeen viimeisen kerran tänään, eli toivottavasti ennen kello 18. Ja kun pätkäpaastokaavani on ennenkin ollut 16/8, niin ajattelin tarttua siihen uudestaan. Eli tänään loppuu syömingit kello 18 ja ne voi siis alkaa uudelleen huomenna siinä 10 maissa. Ja tästä tulee sitten toistuva kaava, toivottavasti.

Älkää pelätkö, tästä ei tule nyt mitään toistuvaa sarjaa tänne blogiin. Vaikka tää alkusysäys tarvitsee tänne kirjottaa, jotta voin pitää lupauksen itselleni paremmin, niin en silti rupea tätä tällä kertaa teille pakottamaan. Mä en aio nyt edes käydä vaa'alla, koska olen kovin pettynyt nykyiseen ulkomuotooni, enkä halua pahoittaa mieltäni enempää. Kokeilen pätkäpaastolla tiputtaa painoa taas sen verran alkuun, että ulkomuotoni alkaa taas miellyttämään itseäni ja menen vasta sitten vaa'alle. Jos pitäisi arvella tämänhetkinen paino, niin sanoisin sen huitelevan taas jossain 115 kg tietämillä. Se on vaan arvio, voi olla enemmän tai vähemmänkin.

Jos saan arviolta ton 15 kiloa taas tippumaan niin sitten menen vaa'alle.


Mä en taas muistakkaan, että mikä sen mun edellisen pätkäpaaston katkaisi? Mutta jos pitäisi arvella, niin käytin tekosyynä sitä muuttorumbaa tuolla kesällä. Tai sitä kaikkea hössötystä mikä siihen liittyi; ensin vanhan kämpän keskeneräisyys, koska tavaroita oli pakattu ja oli mahdoton pitää kiinni ruokarytmistä tms. Sitten sen väliaikaismajoituksen keskeneräisyyttä kun ei koskaan purettu kaikkia tavaroita sinne. Ja sitten tänne uuteen asuntoon muutto, kun tässä nyt on ollut kaikenlaista. Tekosyitähän mä olen oikein hyvä keksimään.

Enkä mä siis ole syönyt mitenkään huonosti. Mä oon syönyt pääosin leipää, ja sekin on ollut yleensä tummaa. En ole syönyt sitä mitenkään överisti, mutta jostain se paino ja epämukava olo aina kertyy harteille ja vähän muuallekkin. Ehkä se on se, että tässä ei ole taas tullut oikein kulutettua mitään.. Siihen painon kertymiseen riittää varmasti ihan normaalikin ruokarytmi. Mun ruokarytmi on ollut aikalailla kokoaika semmonen, että aamulla hetimiten herättyä aamupala, siitä noin 3 tuntia seuraavaan ruokaan ja siitä taas 3 tuntia seuraavaan ja näin siihen asti kun taas pääsee nukkumaan. Se on tehnyt sen jonkun 5 ruokailua/päivä, joka on auttamatta liikaa jos ei tee mitään. Ja siihen päälle sitten se, että oon alkanut taas yösyöpöttelemään; meillä on lähes aina Iso Viitonen jääkaapissa ja sieltä pitää se pari nakkia käydä aina napsimassa jos jääkaapin ohi meinaa kävellä.


Mua ärsyttää tosi paljon se, että en saa tehtyä mitään järin pysyvää muutosta. Voin näitä pätkäpaastoja tunkea sinne tänne väliin, mutta jonkun syyn mä aina jossain vaiheessa keksin, että on muka taas pakko saada syödä milloin huvittaa.

Nyt kuitenkin kokeilen ihan suoraan semmosella säännöllä, että pätkäpaastoan kaikki muut päivät, mutta viikonloppuna saan joko pätkäpaastota tai olla paastoamatta. Se on mun mielenterveydelle oikeasti tärkeetä. En ole mikään suuri tietäjä näissä asioissa, mutta en mä usko päivän tai parin pilaavan koko viikon hyvää paastoa. En usko, en.


Hmm, ja vaikka täällä tätä kaamosmasennusta vastaan taistellaankin, niin silti mulla on käynyt semmosia pilkahduksia mielessä, että mitä jos sitä alkaisi taas oikeesti tekemäänkin jotain? Lenkkeillä tai jotain. Nyt olis taas ulkona pimeetäkin ja voisi oikeesti lähteä häpeilemättä hölkkälenkeille.. En lähde nyt lupailemaan mitään, koska tän blogin historiassa on jo niin paljon rikottuja lupauksia, että ei sekaan enää uusia mahdu.

Ja nyt ei mulla muuta. Ja älkää tosiaan pelätkö, tästä ei ole tulossa tänne mitään MON-sarjaa tällä kertaa. Sen mä melkein uskallan teille luvata.

Terveisin,
Vesa-Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)