11. marraskuuta 2014

Vartijat, hah

Tässä sitä tulee taas - tekstiä. Viime merkinnästäni inspiroituneena ajattelin kirjoittaa teille hieman omista kokemuksistani ja mielipiteistäni erästä yliarvostettua ammattikuntaa (vai mikä liekään) kohtaan. Kyseinen porukkahan siis kantaa ylpeänä vaatteita, joissa useimmiten jossain kohtaa lukee "Vartija".

Mullahan on siis hyvinkin negatiivinen mielipide kyseistä porukkaa kohtaan. Varoitus, nyt tulee rajua yleistämistä, ja ainoat jotka tästä ottaa nokkiinsa, ovat todennäköisesti kohta kuvailemani vartijatyypit - Jos he ymmärtävät, että heitä juuri mollattiin.

Ihan ensimmäisenä pieni tositarina tähän alkuun.

Tästä on kulunut jo pitkä aika, mutta siltikin hyvin vahvasti muistissa tapahtuma. Voi olla, että olen tänne tästä joskus kirjoittanut, mutta kertaushan on opintojen äiti, vai miten se meni?

Eli tarinahan lähtee Amarillo -nimisestä ravintolasta/yökerhosta, joka sijaitsee täällä Hyvinkäällä. Oltiin kavereiden kanssa viettämässä iltaa, mutta en itse ollut edes vielä kunnolla päässyt vauhtiin. Istuttiin lavan takana, pienessä käytävässä, jossa oli/on muutamia pöytiä ja tuoleja. Hyvin piilossa kaikelta isommalta mölinältä ja ölinältä.

Siinä istuessani, ja jutellessani kavereideni kanssa, tunsin yhtäkkiä kuristavan käden kaulallani. Siitä sitten mut nostettiin pystyyn tuolilta ja näin kyseisen kaverin naaman - joka oli jollain tapaa tuttu. Olin nähnyt kyseisen henkilön muutamia kertoja, mutta ei koskaan oltu juteltu mitään tai ylipäätään yhtään mitään, mutta siinä se nyt silti oli, kuristava käsi mun kaulalla ja tuijotti mua niin tyhjä katse naamallaan.

En muistaakseni saanut sanaa suustani, kun tämä kaveri alkoi jauhaa mulle jostain, mitä en ole ikinä tehnyt hänelle, saatika hänen kavereilleen. Kuristus jatkui jonkin aikaa ja kun viimein päästi irti, hävisi hän paikalta suhteellisen nopeasti. Olin hieman ihmeissäni, mutta tottakai halukas kertomaan tapahtumasta paikan portsareille. Pyörin ravintolassa tovin ja menin portsarin puheille. Kerroin tilanteen täysin niinkuin se meni, mutta sain vain vastauksen: "Asia on meidän tiedossa, mutta asiahan ei kuulu sulle mitenkään."

Lähdin ulos. Törmäsin tähän kuristajaan siellä, ja hän jutteli toisen portsarin kanssa. He tunsivat toisensa hyvin. Menin keskeyttämään heidän keskustelunsa, ja halusin tietää täydellisen syyn siihen, miksi minua juuri kuristettiin? Tyyppi vaan tokaisi: "Jos sä haluat keskustella, ni mennään tonne nurkan taakse." Voi juma. Jatkoin tivaamista, koska halusin tosissani tietää sen syyn. Tässä vaiheessa toinen portsari keskeytti mut ja sano, että "anna asian vaan olla." Anna asian olla? Jaa.

No, jätin tapauksen siihen, koska en tahtonut mitään isompaa enään. Ajattelin, että kai mua saa sitten kuristaa ja sen jälkeen hyssytellä. Asia ei kuulu mulle, mitä ilmeisemmin.

Myöhemmin selvisi, että kyseinen kuristaja työskentelee itse Helsingissä jossain asemalla vartijana. Yllättävää. Tottakai turvallisuusalan "ammattilaiset" pitää yhtä - miksi ei pitäisi?

Kyllä mua vielä nykypäivänäkin harmittaa, etten tehnyt siitä mitään isompaa juttua. Kertonut poliiseille tai jotain. Toisaalta, kuka mua olisi uskonut? Ehkä siinä tapauksessa jos olisin heti seuraavana päivänä saanut aikaiseksi, koska kaulassani komeili kyseisen kuristajakaverin aikaansaannos - punainen peukalon jälki.

Mutta koska olen niin nössö tai jotain, enkä halunnut mitään lisäongelmia, niin jätin asian siihen. Ja minun puolestani asia saa tämänkin jälkeen olla vielä täysin unohdettu tapaus. Se on tapahtunut, mutta ei sitä kenenkään tarvitse uskoa.

Tämän jälkeen oon kattonu vähän vähemmän ylöspäin vartijoita. Oikeestaan mun arvostus niitä kohtaan laski ihan huomattavasti. Ja nyt kun oon vielä useemmin nähnyt miten typeriä iso osa vartijoista on, niin en oikeastaan osaa arvostaa koko ammattikuntaa ollenkaan. Turhantärkeitä pullistelijoita.

Oonkin toisinaan miettinyt, että onkohan turvallisuusalalla jonkinlainen ÄO-testi? Jos saa liian korkean tuloksen, niin ei mitään mahdollisuuksia sisään. Ainiin, ja vartijoille tiedoksi, ÄO tarkoittaa älykkyysosamäärää. En väitä, ettäkö itse olisin jotenkin yliälykäs, mutta mun tapauksessa kahden käden sormet ei riitä. Tähänkin vielä vartijoille tieto: kahdessa kädessä on yleensä yhteensä 10 sormea, ettei tarvitse ruveta niitä nyt laskemaan.

Tuokaa mulle näytille älykäs vartija, niin ehkä mä osaisin kunnioittaa niitä vielä. Mutta se vaatii tosiaan sen ihmeen, älykkään vartijan.

Ei mulla kai muuta. Että silleen.

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)