28. syyskuuta 2016

KOULUASIOITA #3

Jahas, ja päivän muistiinpanot.

Tältä päivältä ei oikeestaan tule hirveesti tekstiä, mutta on yksi asia ainakin mikä täytyy opetella.

Tilavuuspaino - 333 kg/m³
FIN-lava - 925 kg/m³
EUR-lava - 740 kg/m³
Myymälälava - 370 kg/m³
Rullakko - 420 kg/m³
Lavametri - 1850 kg/m³ 

Tämä taulukko on kuulema semmonen mikä pitäisi oppia ulkoa. Jossain tutkintotilaisuudessa tms. asiasta kysytään ja sillon ne pitää tulla kuin kaupan hyllyltä.

Ja toinen asia minkä halusin ylös kirjata liittyy rahtikirjaan.

Jos todellinen paino on enemmän kun rahdituspaino → todellinen paino käyttöön.

Tämä ei käsittääkseni ollut niin oleellista ulkoa opetella, mutta musta silti tuntuu, että tää on ihan tärkee muistaa. Eli jos bruttopaino on vaikka 1000 kg ja rahdituspaino olisi 999 kg, niin rahdituspainoksi merkataan käsittääkseni 1000 kg. Tai jotakuinkin näin.

Mutta tosiaan, siinä ne oleellisimmat. Pääosin vaan kertailtiin asioita ja kuunneltiin opettajan tarinointia erilaisista tapauksista. Jostain syystä en kuitenkaan osannut tänään siihen keskittyä, niin mä vaan piirtelin papereihini.


Sen pidemmittä puheitta.

Terveisin,
Tekko

P.S. Miettikää sitä, että sain koulupäivän tiivistettyä kahteen kohtaan.

27. syyskuuta 2016

KOULUASIOITA #2

Nää on aika kivoja nää kello 15 asti kestävät koulupäivät ku oon kotona hieman yli 14. Hmm, no joo, meillä on aika vikkelä luokka maikan mukaan muutenkin, että kai me ollaan sitten etuoikeutettuja pääsemään kotiin ajoissa.

Tänään oli toinen päivä tota eilen alkanutta jaksoa, eli "tavaran vastaanotto ja säilytys". Tänään käytiin läpi yksiköintiä. Jaa, että mitäkö se on vai? No sen verran olen paperiini merkannut, että se helpottaa tavaroiden koneellista käsittelyä ja tehostaa varastoinnin ja kuljetuksen tilankäyttöä. Muistakaa yksiköinti!

Sitten mulla on tämmönen pätkä:

Peruspakkausmoduuli 600 x 400 mm
- Menee tasan lavojen kanssa
- Voidaan jakaa

Mä en tiedä olenko mä hidas kirjottamaan, mutta tekstiä tuli niin paljon ja sain poimittua vaan noi kohdat. Nyt kun tässä yritän pohtia noiden tarkoitusta, niin tavallaan ymmärrän. Eli mitä ilmeisemmin yleisin pahvilaatikko koko on 600x400mm ja näitä kun lapataan tietylle lavalle, niin ne menee tasan lavan kanssa. Ja esim. voidaan käyttää myös 300x200mm kokoisia laatikoita kaksi, jolloin se on kai sama asia?

Jotakuinkin kai noinkin.

FIN-, EUR-, CEN10- ja CEN08-lavat on korkeudeltaan 144mm. Myymälälava vain 100mm. Tärkeitä tietoja. Näistä tosin tärkeimmät on FIN ja EUR, koska ne on yleisimmässä käytössä. Kolmas muistamisen arvoinen lava on myymälälava, ja se taisi olla nimeltään TEHO-lava.

Sitten on olemassa puolilavoja, jotka on puolet FIN-lavan koosta, mutta nämä ei ole standardeja. Eli niitä ei mitä ilmeisemmin käytetä normaalisti.

Seuraava kohta käsitteleekin sitten lavojen rikkoutumista. Jos lava menee rikki niin se menee käyttökieltoon. Rikkinäistä lavaa (ei minkään arvoinen) ei siis saa käyttää, vaan se on heti korjautettava. Korjattuun FIN-lavaan tulee K-kirjain FIN-logon perään, joka tarkoittaa "korjattua".

Hyvä lavakuorma
- Max korkeus 1100mm
- Max paino 1000kg
- Tavara kuormattu tasaisesti (painojakauma tasainen)

Tämä luulis nopeesti iskostuvan päähän, koska nuo numerot ei ole kovinkaan vaikeita muistaa.

Tämä seuraava kohta mulle jäi vielä hieman hämäränpeittoon, koska en kerennyt kirjottaa paljoo.

FI-2002 Puupakkausjärjestelmä
- Järjestelmällä pyritään puupakkausten tehokkaaseen ja sujuvaan käyttöön, sekä taloudelliseen ja tasapuoliseen toimintaan.

Mitä mä siis ymmärsin, niin jos sulle tulee varastolle lava, niin siinä tapauksessa varasto omistaa sen. Mutta kaiken järjenkin mukaan se on pistettävä kiertoon uudelleen, eikä sitä saa jäädä hautomaan. Näin ne menee tasapuolisesti eikä jatkuvasti tarvitse tehdä uusia. Ja sitten siihen ei mene paljoa rahaa, joten se on se taloudellinen puoli koko järjestelmässä.

Sitten on olemassa se jokin ISPM 15-standardi, joka meinaa jotain, että lava pitää olla tehty oikeesta materiaalista ja sitten se uunikuivataan (56 astetta) 30 minuutin ajan, jolloin siitä lähtee kaikki ötökät pois ja lava on valmis käytettäväksi.


Tämän jälkeen mulla on pitkä viiva ja sen alla otsikko: Säilytyskalusto.

Ihan ensimmäisenä haluan kirjottaa ylös ainakin seuraavat kaksi lyhennettä:

FIFO - First in first out
LIFO - Last in first out

Ja kuten englannintaitoiset jo sen suomensikin päässään, niin FIFO-menetelmä on ensin sisään tullut tavara lähtee ensimmäisenä uloskin. LIFO:ssa se menee niin, että viimeisenä tullut tavara lähtee ensimmäisenä ulos.

Ja sitten mulla olis pitkä litania tekstiä erilaisista hyllytyypeistä, mutta mitä luultavammin en niitä tänne lähde kirjoittamaan. En usko sen olevan tietoa, jonka pitää jäädä ehdottomasti päähän.

Mutta esimerkkinä FIFO:sta ja LIFO:sta annan seuraavat:

Läpivirtaushyllyt (FIFO-menetelmä toteutuu)
- Lavat liikkuu kallistetulla radalla
- Melko syviä
- Pieneen tilaan paljon tavaraa
- Toisesta päästä sisään ja toisesta ulos

Ja:

Syväkuormaushyllyt (LIFO-menetelmä toteutuu)
- Kuormalavahyllytekniikka
- Massatavaran säilytykseen
- Yhtä tavaraa yhteen väliin

Mä en tiedä pitäisikö mun noista mun muistiinpanoista oikeesti oppia jotain. Se on vaan se mitä kerkesin kirjoittamaan.


Mulla on oikeesti noissa lapuissa paljon paljon enemmän tietoa kun tänne kirjotin, mutta mä oletan näiden olevan semmosia asioita, mitkä olis hyvä oppia näin alkuun ainakin. Ja ei ne tän päivän informaatiot todellakaan rajoitu noihin papereihin mitkä sain kirjoitettua. Saatiin 4-5 pientä lehtistä, missä oli tekstiä kyllä ihan omiin tarpeisiin.

Iltapäivällä tehtiin sitten vielä pari tiedonhakutehtävää ja mä ehkä jopa pienestä epätoivosta huolimatta selvisin niistä ihan ilman sen suurempia ongelmia.

Ja mitä tohon epätoivoon tulee, niin mä olin oikeesti todella epätoivonen niitten lappujen kanssa. Ensin tuli lyhyt tehtävä ja olin silleen, ettei millään kyllä jaksais. Sen sain sit kumminkin tehtyä siinä, huh. Sitten se maikka marssii uusien tehtävien kanssa luokkaan, "huh, 2 sivua vaan", mutta! Hemmetti kun ne laput oli jokaiselta mahdolliselta puolelta täytetty kysymyksillä.

No joo, hetken sen parissa touhuttuani totesin, että nää vastauksethan jopa löytyy näistä vihkosista, joten ei se sit loppupeleissä ollu niin iso juttu.


Mutta tässä taas tältä päivältä. Oli kiva opettaa teitä - tai siis mua. Itsellenihän näitä pääosin kirjotan, jotta ne jäis jollain tapaa edes päähän.

Terveisin,
Tekko

26. syyskuuta 2016

KOULUASIOITA #1

Ihan vaan lisätäkseni omaa oppimistani, ajattelin, että voisin tänne alkaa mahdollisesti päivittäin kirjottamaan vähän koulussa opittuja asioita. Ei se varmaan teitä kiinnosta, mutta mahdollisesti mulla jää asiat paremmin mieleen ja mun on sit helppo täältä päntätä asioita.

En mä tiedä miten mä tän tulen tekemään, mutta se nähdään sitten.

Mutta jos joku mun lukijoista joskus päätyy opiskelemaan logistiikkaa, ja on lukenut mun merkintöjä aiheesta, niin on sitten askeleen edellä - ehkä.


Tänään siis meillä oli tuon lukujärjestyksen mukaan "tavaran vastaanotto ja säilytys", joka on siis yksi alan pakollisista osista. Tosin jos tiedätte mun suhtautumisen maanantaihin, niin mulla ei kyllä hirveesti ole muistikuvia tunneilta, joten ihan senkin vuoksi on hyvä kerrata vähän papereita.

Pääosin käytiin aika perusteellisesti läpi rahtikirjaa. Mitä siihen tulee merkitä ja mitä sieltä ei todellakaan kannata unohtaa. Hieman vastuun siirtymisestä lähettäjältä kuljettajalle ja kuljettajalta vastaanottajalle.

Yritin sitä jo koululla takoa päähäni - siinä onnistumatta - joten merkitsen nämä pari lyhennettä tänne ja yritän oppia niiden merkityksen. Nää on periaatteessa niin yksinkertasia, mutta ei nää tälläsenään koskaan tuu tarttumaan mun päähän jos en yritä enempi.

FINNTERMS 2001
NOL - Noudettuna lähettäjältä
FCA - Vapaasti kuljettajalla (Free Carrier)
CPT - Kuljetus maksettuna (Carriage Paid To)
CIP - Kuljetus ja vakuutus maksettuna (Carriage and Insurance Paid to)
DDU - Toimitettuna
TOP - Toimitettuna perille

Koitappa oikeesti opetella noi ulkoo. Ehkä ne täytynee opetella englannin kautta, koska en mä osaa mitenkään yhdistää FCA-merkintää vapaasti kuljettajalla-juttuun muuten. Tosin en edes löydä kaikkiin englanninkielistä vastinetta, koska osahan noista on tosiaan vaan Suomen sisällä käytettäviä. Jos siis oikein ymmärsin.

Ja vaikka mä noi lyhenteet oppisin ja niiden tarkotukset, niin silti siinä on vielä paljon vajaata. Pitäisi vielä tietää missä kohtaa loppuu kenenkin vastuu. Mahdollisesti niihin on joku erittäin helppo muistikikka, mutta en näin maanantaina vaan keksi sitä.


Seuraava tärkeä kohta, mikä tulee siis muistaa, on noin lavojen koot.

FIN-lava - 1,2m x 1,0m - 925 kg (0,5 LVM)
EUR-lava - 1,2m x 0,8m - 740 kg (0,4 LVM)
Teho-lava - 0,8m x 0,8m - 370 kg (0,2 LVM)
Rullakko - 0,68m x 0,8m - 420 kg (0,22 LVM)

LVM tarkoittaa siis lavametrejä. Ja lavametrit oli.. Hmm, jotenkin se liitty siihen loogiseen pakkaamiseen. Kuinka paljon tavaraa mahtuu yhdelle lavametrille ja jotain sinne päin. No, näin ainakin selvitän itsellenikin vielä asiat, joita en ole oppinut. Mutta yksi lavametri mahdollistaa siis 1850 kg kuormituksen = Voit tunkea yhelle lavametrille siis ainakin 2 kpl FIN-lavoja - kai.

Sitten oli vielä joku näihin kiloihin liittyvä asia, mikä pitäisi ainakin oppia kuulema ulkoa. Hmm, mistähän mä löydän sen paperilappusen? Jaa, se taisikin olla niin, että käytiin se läpi vaan tietokoneelta ja saadaan aineisto käsiimme vasta huomenaamulla.


Ja vielä yksi juttu pitää kirjoittaa ylös! Jos saapuva tavara on erittäin vahingoittunutta, niin silloin toimitaan näin:

1. Estetään lisävahingot
2. Otetaan valokuvat mahdollisimman monipuolisesti, jotta nähdään vaurio
3. Tehdään varauma.
- Yksinkertaisimmillaan: Kolleja rikki - määrää ei voitu todentaa
- Kaikki allekirjoitukset
4. Puretaan lasti
- Eritellään hyvät ja huonot paketit
5. Tehdään reklamaatio
6. Soitto vakuutusyhtiöön
7. Hyväkuntoiset tuotteet järjestelmään
8. Korvaushakemus (korvaus 25 € / kg)
- Liitteenä mm. valokuvat, kopio rahtikirjasta, kopio reklamaatiosta ja kopio ostolistasta (multa mahdollisesti jäi jotain uupumaan, mutta kai tässä kaikki oleellinen on)

Huh, näillä tiedoilla pärjää ainakin jonnekin asti. Vielä kun nämä oppisi sisäistämään ja joitain asioita muistaisi ulkoa.


Jos olet päässyt tänne asti ja olet sitä mieltä, että tämä sisältö ei kuulu tänne niin ilmoita. Mä tiedän, että tää eroaa niin paljon siitä mitä yleensä tänne laitan, joten jos tää mahdollisesti häiritsee osaa teistä niin voin koittaa kirjottaa näitä ylös johonkin muualle. Tosin, mä tulen nimeemään nää silleen, että lukija tietää, että käyn taas koulujuttuja läpi niin ei vaivaudu lukemaan jos mielenkiinto ei riitä.

Näillä kuitenkin eteenpäin jos se ei teitä häiritse.

Terveisin,
Tekko

25. syyskuuta 2016

Joulu on jo ovella...

Musta on aina siistiä kuulla, että joku oikeesti lukee tätä mun blogia. Tehnyt siitä itselleen jopa pienen rutiinin. Siitäpäs minä motivoidun ja koitan alkaa taas kirjoittamaan edes hieman aktiivisemmin kun tässä viime aikoina.


Jos aivan totta puhutaan, niin mä olen tässä jo muutaman viikon, tai mahdollisesti puhutaan jo kuukausista, miettinyt tulevaa joulukuuta. Kun on ollut vähän semmonen tapa, että kirjottelen tänne ns. joulukalenteria.

Mä olen tässä vuosien mittaan kokeillut kaikenlaisia tapoja tehdä siitä mahdollisimman viihdyttävän, mutta palautteiden puuttuessa on vaikea tietää mitä te haluatte. Ja kun on käynyt niin monia tapoja läpi, niin on vaikea enää keksiä uusiakaan.

Viimevuotinen kysymys/vastaus-idea oli mun mielestä ehkä paras ikinä. Tai siis silleen, että mä viihdyin sen parissa. Mä jouduin näkee paljon vaivaa miettiessäni vastauksia. Ja kun keksin vastauksen, niin te saitte tietää musta taas vähän enemmän. Sillon sain kyllä jonkinverran palautetta siitä, että pari lukijaa ainakin tykkäsi ideasta.

Vaan kun vastasin niin erittäin todella moneen kysymykseen jo viime vuonna, niin mä en usko, että löydän mistään enää kysymyksiä mihin en olisi jo vastannut. Joten ehkä kysymys/vastaus-idea on pakko kuopata tältä vuodelta.

Voisin heittää ilmoille kysymyksen: Mitä te haluaisitte tulevalta joulukalenterilta?

Teillä on vielä hyvää aikaa miettiä ja pohtia asiaa jos teitä kiinnostaa osallistua. Jos jotain hyviä ideoita kuitenkin herää, niin ehdottomasti otan vastaan ja olisin jopa hieman kiitollinenkin niistä.


Ajatella kuinka mä stressaan joulua. No joo, ei tää mitään stressiä oikeasti ole, vaan ihan puhtaasti sisällöntuottajan vaikeus keksiä uutta. Silloin on pakko aloittaa aikaisin, että saa mahdollisesti jotain joskus aikaan.

Tämä kuitenkin on pyörinyt aika vahvasti mielessä, joten ajattelin sen tänne raapustaa muistiin.

Terveisin,
Tekko

21. syyskuuta 2016

Kun idea iskee

Nyt se tuli taas. En tiedä onko teille normaali tunne, mutta mulle tulee välillä semmonen fiilis, että jostain asiasta mun on kirjoitettava. Ehkä se on joku blogaajan kirous tai jotain vastaavaa.

Sillon kun se iskee, se vaan pyörii ja pyörii mun mielessäni kunnes saan sen kirjoitettua ylös. Se hylkää kaiken muun ajattelun ja jättää vain itsensä mun pieneen pääkoppaan.


Mä pääsin tänään koulusta tossa vähän jälkeen kahden ja samalla sekunnilla kun astuin kotiovesta sisään, se ajatus aiheesta iski. Vaihdoin kotivaatteet päälle ja menin keittämään kahvia, jolloin se vain voimistui.

Rutiini. Tiedättehän, asia joka toistuu päivittäin / johon olette tottuneet.

Mä rupesin tässä miettimään sitä, että kuinka mä olenkaan oikeasti kaivannut jonkinlaista arkirytmiä elämääni. No joo, yli vuosi työttömänä ja kaikki päivät lähes erilaisia keskenään. Kyllä siinä alkaa ihminen kun ihminen kaipaamaan muutosta.

En mä työttömänä muistanut miten herätyskello kiusaa just sillon, kun nukuttais parhaiten. Aamuherääminen on opiskelijoille/työssäkäyville yhdenlainen rutiini. Se toistuu ja toistuu. Seuraavaksi useille aamuherääjille iskee pakollinen tarve saada kahvia - ja kahvin kanssa aamutupakka. Ilman näitä ei esimerkiksi allekirjoittaneen päivä lähde mitenkään käyntiin. (Toki jossain vaiheessa pitää muistaa laittaa myös mahdollinen lääkitys kuntoon.)

Kun pakolliset aamutoimet on suoritettu ja on aika lähteä päivän askareisiin, niin aika usein asiat tehdään samallatavalla kun edellispäivänä. Itse hyppään pyörän selkään ja poljen itseni aikuiskoulutuskeskukselle. Päivä etenee mahdollisesti siten, että vain käsiteltävät asiat ovat erilaisia kun edellispäivänä.

Päivä tauotetaan. Kahvipaussi, ruokatunti ja kahvipaussi. Rutiininomaisesti kävellään suhteellisen zombeina hakemaan sitä pahvista kahvikuppia ja palataan takaisin opiskelemaan tupakan jälkeen.


Tänään koulun jälkeen tein jotain mitä en oo aikoihin päässyt tekemään: keittämään kahvia koulupäivän jälkeen. Nauttimaan siis ihan kaikessa rauhassa vielä muutaman kupin kahvia. Mä tulin siitä hieman jopa onnelliseksi. Tuntui, että rikoin kaavaa, mutta samalla mietin, että tuotinko itselleni juuri uuden rutiinin?

En mä siis yleensä ees tykkää juoda paljon kahvia päivässä, mutta nyt oli vaan pakottava tarve saada sitä ja tehdä siitä mielessään todella iso numero.


Ehkä tämä kaikki ajaa juttua siihen suuntaan, että ihminen voi olla myös pienistä asioista hyvinkin onnellinen. Toiselle työ- tai koulupäivän jälkeinen kahvikupillinen on normaali asia, mutta joku muu voi saada siitä isomman ilon pelkän ajatuksenkin kautta.

Ehkä tänään on päivä, kun oivalsin jotain. Ehkä liian myöhään, mutta eikö sitä niin sanota, että "parempi myöhään kun ei milloinkaan"?


Olkaa onnellisia pienistäkin asioista. Älkää olko kyynisiä muiden tekemisiä kohtaan. Ihmiset saa aiheensa iloon eri asioista, joten muita on turha tuomita.

Terveisin,
Tekko

20. syyskuuta 2016

Takaisin kouluun

Pitkästä aikaa jaksoin painaa "uusi teksti"-painiketta. Tosin ei mulla tässä sen kummemmin asiaa ole. Ajattelin vain hieman päivittää tännekin pienestä elämänmuutoksesta.

Hmm, ehkä elämänmuutos on loppupeleissä turhan liioitteleva sana. Tarkotin nyt kumminkin vaan tota koulupaikkaa. Toisaalta, muuttaa se loppuelämäksi ton mun opiskeluhistorian.

Jos joku ei mahdollisesti vielä tiennyt, niin olen kouluttautunut puusepäksi ja pintakäsittelijäksi (tai perinteisesti ihan vaan maalariksi). Nyt tässä taas noin vuoden katselin työpaikkoja, mutta aina nousi seinä vastaan. Vitsikkäästi jos sanotaan, niin "kaipaamme 20-vuotiasta työntekijää, jolla on 30 vuoden työkokemus". Eli työkokemus oli yleensä este ja toinen on ajokortin puuttuminen.

Päädyin siis takaisin opiskelemaan. Tällä kertaa käyn sen aikuiskoulutuskeskuksessa ja se kestää sen 2½ vuotta vähemmän kun nuorisopuolella. Eli siis toisinsanoen puolenvuoden koulutus.

Ainiin ja tosiaan! Ala on tälläkertaa logistiikka. Eli toisinsanoen varastonhoitajaksi pitäisi puolenvuoden päästä valmistua. Ja siitä sitten mahdollisesti myös työllistyä, koska tahdon alkaa tienaamaan palkkatyöllä jo vihdoinkin elämässäni.


Sen pidemmittä puheitta päätän merkinnän tähän. Ehkä vielä jatkoa ajatellen voisin tokaista sen, että tämä on ollut nyt todella epäaktiivinen blogi ja tulee sitä varmaan vielä olemaankin. En tiedä. Jos mä vaan löydän sen inspiraation aktiivisempaan kirjotteluun, niin kyllä te sen sitten huomaatte.

Ainakin edes välillä päivitän hieman kuulumisiani.

Terveisin,
Tekko