27. syyskuuta 2016

KOULUASIOITA #2

Nää on aika kivoja nää kello 15 asti kestävät koulupäivät ku oon kotona hieman yli 14. Hmm, no joo, meillä on aika vikkelä luokka maikan mukaan muutenkin, että kai me ollaan sitten etuoikeutettuja pääsemään kotiin ajoissa.

Tänään oli toinen päivä tota eilen alkanutta jaksoa, eli "tavaran vastaanotto ja säilytys". Tänään käytiin läpi yksiköintiä. Jaa, että mitäkö se on vai? No sen verran olen paperiini merkannut, että se helpottaa tavaroiden koneellista käsittelyä ja tehostaa varastoinnin ja kuljetuksen tilankäyttöä. Muistakaa yksiköinti!

Sitten mulla on tämmönen pätkä:

Peruspakkausmoduuli 600 x 400 mm
- Menee tasan lavojen kanssa
- Voidaan jakaa

Mä en tiedä olenko mä hidas kirjottamaan, mutta tekstiä tuli niin paljon ja sain poimittua vaan noi kohdat. Nyt kun tässä yritän pohtia noiden tarkoitusta, niin tavallaan ymmärrän. Eli mitä ilmeisemmin yleisin pahvilaatikko koko on 600x400mm ja näitä kun lapataan tietylle lavalle, niin ne menee tasan lavan kanssa. Ja esim. voidaan käyttää myös 300x200mm kokoisia laatikoita kaksi, jolloin se on kai sama asia?

Jotakuinkin kai noinkin.

FIN-, EUR-, CEN10- ja CEN08-lavat on korkeudeltaan 144mm. Myymälälava vain 100mm. Tärkeitä tietoja. Näistä tosin tärkeimmät on FIN ja EUR, koska ne on yleisimmässä käytössä. Kolmas muistamisen arvoinen lava on myymälälava, ja se taisi olla nimeltään TEHO-lava.

Sitten on olemassa puolilavoja, jotka on puolet FIN-lavan koosta, mutta nämä ei ole standardeja. Eli niitä ei mitä ilmeisemmin käytetä normaalisti.

Seuraava kohta käsitteleekin sitten lavojen rikkoutumista. Jos lava menee rikki niin se menee käyttökieltoon. Rikkinäistä lavaa (ei minkään arvoinen) ei siis saa käyttää, vaan se on heti korjautettava. Korjattuun FIN-lavaan tulee K-kirjain FIN-logon perään, joka tarkoittaa "korjattua".

Hyvä lavakuorma
- Max korkeus 1100mm
- Max paino 1000kg
- Tavara kuormattu tasaisesti (painojakauma tasainen)

Tämä luulis nopeesti iskostuvan päähän, koska nuo numerot ei ole kovinkaan vaikeita muistaa.

Tämä seuraava kohta mulle jäi vielä hieman hämäränpeittoon, koska en kerennyt kirjottaa paljoo.

FI-2002 Puupakkausjärjestelmä
- Järjestelmällä pyritään puupakkausten tehokkaaseen ja sujuvaan käyttöön, sekä taloudelliseen ja tasapuoliseen toimintaan.

Mitä mä siis ymmärsin, niin jos sulle tulee varastolle lava, niin siinä tapauksessa varasto omistaa sen. Mutta kaiken järjenkin mukaan se on pistettävä kiertoon uudelleen, eikä sitä saa jäädä hautomaan. Näin ne menee tasapuolisesti eikä jatkuvasti tarvitse tehdä uusia. Ja sitten siihen ei mene paljoa rahaa, joten se on se taloudellinen puoli koko järjestelmässä.

Sitten on olemassa se jokin ISPM 15-standardi, joka meinaa jotain, että lava pitää olla tehty oikeesta materiaalista ja sitten se uunikuivataan (56 astetta) 30 minuutin ajan, jolloin siitä lähtee kaikki ötökät pois ja lava on valmis käytettäväksi.


Tämän jälkeen mulla on pitkä viiva ja sen alla otsikko: Säilytyskalusto.

Ihan ensimmäisenä haluan kirjottaa ylös ainakin seuraavat kaksi lyhennettä:

FIFO - First in first out
LIFO - Last in first out

Ja kuten englannintaitoiset jo sen suomensikin päässään, niin FIFO-menetelmä on ensin sisään tullut tavara lähtee ensimmäisenä uloskin. LIFO:ssa se menee niin, että viimeisenä tullut tavara lähtee ensimmäisenä ulos.

Ja sitten mulla olis pitkä litania tekstiä erilaisista hyllytyypeistä, mutta mitä luultavammin en niitä tänne lähde kirjoittamaan. En usko sen olevan tietoa, jonka pitää jäädä ehdottomasti päähän.

Mutta esimerkkinä FIFO:sta ja LIFO:sta annan seuraavat:

Läpivirtaushyllyt (FIFO-menetelmä toteutuu)
- Lavat liikkuu kallistetulla radalla
- Melko syviä
- Pieneen tilaan paljon tavaraa
- Toisesta päästä sisään ja toisesta ulos

Ja:

Syväkuormaushyllyt (LIFO-menetelmä toteutuu)
- Kuormalavahyllytekniikka
- Massatavaran säilytykseen
- Yhtä tavaraa yhteen väliin

Mä en tiedä pitäisikö mun noista mun muistiinpanoista oikeesti oppia jotain. Se on vaan se mitä kerkesin kirjoittamaan.


Mulla on oikeesti noissa lapuissa paljon paljon enemmän tietoa kun tänne kirjotin, mutta mä oletan näiden olevan semmosia asioita, mitkä olis hyvä oppia näin alkuun ainakin. Ja ei ne tän päivän informaatiot todellakaan rajoitu noihin papereihin mitkä sain kirjoitettua. Saatiin 4-5 pientä lehtistä, missä oli tekstiä kyllä ihan omiin tarpeisiin.

Iltapäivällä tehtiin sitten vielä pari tiedonhakutehtävää ja mä ehkä jopa pienestä epätoivosta huolimatta selvisin niistä ihan ilman sen suurempia ongelmia.

Ja mitä tohon epätoivoon tulee, niin mä olin oikeesti todella epätoivonen niitten lappujen kanssa. Ensin tuli lyhyt tehtävä ja olin silleen, ettei millään kyllä jaksais. Sen sain sit kumminkin tehtyä siinä, huh. Sitten se maikka marssii uusien tehtävien kanssa luokkaan, "huh, 2 sivua vaan", mutta! Hemmetti kun ne laput oli jokaiselta mahdolliselta puolelta täytetty kysymyksillä.

No joo, hetken sen parissa touhuttuani totesin, että nää vastauksethan jopa löytyy näistä vihkosista, joten ei se sit loppupeleissä ollu niin iso juttu.


Mutta tässä taas tältä päivältä. Oli kiva opettaa teitä - tai siis mua. Itsellenihän näitä pääosin kirjotan, jotta ne jäis jollain tapaa edes päähän.

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)