31. elokuuta 2020

Lenkkiukko

Voidaan melkein jo sanoa, että syksy on saapunut. Huomenna on kuitenkin jo syyskuu, joka on kaiketi virallisesti ensimmäinen syyskuukausi. Niin se kesä vaan taas meni menojaan. Mutta! Vaikka mä yleensä vannonkin olevani kesäihminen, niin syksy on ehdottomasti myös lempivuodenaikani. Voiko valita kaksi? Voihan? Minä päätän, voi valita.

Syksy on mun lemppariaikaa sen takia, että kuvioihin tulee pimeys. Kesässä tykkään valosta ja auringosta ja syksyssä tykkään synkkyydestä ja siitä, että vielä ei ole ihan jäätävän kylmä. Ja vaikka mä mieheksi itseni identifioinkin, niin mä tykkään myös kynttilöistä ja takkatulesta, joidenka läsnäolo siis ilahduttaa ensimmäisiä kertoja yleensä syksyn saapuessa.

Mutta lätinät sikseen, tulin kirjoittamaan lenkkeilystä.

Kuten ehkä jotkut saattaa tietää, niin mussa yleensä syyspimeyksien saapuessa herää semmonen lenkkiukko. Mä tykkäsin jo pienenä poikana siitä, että musat korvissa vaan päättömästi haahuilee tuolla jossain. Nykyään se päätön vaellus on vaihtunut lähes vakituisiksi lenkkipoluiksi, joilleka siis olenkin jo palannut tämänkin vuoden osalta.

Aikaisempina vuosina mun lenkkeily on ollut säännöllisen epäsäännöllistä, mutta tänä vuonna mä ajattelin oikeesti yrittää tehdä siitä harrastuksen. Mä oon saattanut väittää niin aikaisemminkin, mutta nyt se oikeesti tapahtuu. Mikä on sitten erilailla? No, mä olen ainakin 20 kiloa kevyempi ja lenkkeily on paljon mukavampaa. Ja toinen asia mikä edesauttaa sitä, on se, että mä latasin taas uuden aplikaation puhelimeeni. 

Tämä aplikaatio väittää, että neljän viikon kuluttua mä pystyn hölkkäämään 20 minuuttia putkeen. Tätä treeniohjelmaa mä olen tässä nyt jo alotellut, ja mulla on erittäin hyvä fiilis tästä. Täytynee koputtaa puuta. Haluan meinaan tosissani nyt tehdä tän homman, mä haluan neljän viikon kuluttua jaksaa hölkätä 20 minuuttia putkeen!

Tän sovelluksen nimi on "Start running", eli aloita juokseminen, mutta mä uskon ton toimivan myös vähän kevyemmässä liikunnassa. Eli jos en kuitenkaan neljän viikon päästä jaksa hölkätä 20 minuuttia putkeen, niin se johtuu vaan sovelluksesta.

Mä kirjotan nyt kokoaika hieman virheellisesti, koska viikko mulla on nyt tätä takana ja jäljellä enää kolmen viikon puserrus. Mutta lyhyesti siitä miten tämä toimii; tää antaa jokaiselle lenkille ohjeet kävelyjen ja juoksupätkien osalta. Ensimmäiset treenit on ollut aikalailla minuutti sitä, toinen tota ja sitten taas minuutti sitä. Aika kevyesti alotetaan, mutta ihan hemmetin hyvä niin.

Eilen oli mun neljäs harjoite, joka toi mukaan jo 2 minuutin hölkkäosuudet. Jestas, mä olin kuolla jo minuutin pätkissä, miten mä voin jaksaa 2 minuuttia putkeen? Mutta arvaattekos mitä? Noi kahden minuutin hölkkäpätkät ei ollut ollenkaan niin paha kun olin alkuun kuvitellut.

Mun ensimmäinen harjoite oli 19. elokuuta, kesti 21 minuuttia ja matkaa kertyi 2,6 km. Se oli tosiaan 5 minuuttia kävelyä, sitten minuutti juoksua ja minuutti kävelya 11 minuutin ajan ja lopuksi 5 minuuttia taas vaan kävellen. Toivottavasti tämä nyt oli jotenkin ymmärrettävästi selitetty? Tarkoittaa kuitenkin siis sitä, että hölkkäsin tolla lenkillä yhteensä 6 minuuttia, huraa.

Joo, tässä on seuraavaan harjoitukseen 9 päivää välissä, mutta mä lasken ton ekan harjotuksen silti ensimmäiseen viikkoon, koska haluan tehdä sen niin. Ei oteta tätä nyt liian vakavasti – otetaan tää vaan tarpeeks vakavasti.

Toinen lenkki 28. elokuuta, kesti 23 minuuttia ja matkaa kertyi 2,9 km. Se oli muuten sama kun ensimmäinen, mutta hölkkää kertyi yhteensä jo 7 minuuttia.

Kolmannen lenkin tiedot tämä sovellus onnistui jotenkin tuhoamaan, mutta se tapahtui 29. elokuuta ja oli sikäli hieman poikkeava edellisistä, että mentiin Ronin ja Eiran kanssa Riutan metsään lenkille. Se oli raskas, koska siellä on tosi runsaasti ylä- ja alamäkiä. Muuten toi meni hyvin, mutta viimeinen juoksupätkä taisi osua justiinsa ylämäkeen ja mä en vaan yksinkertaisesti sitä jaksanut suorittaa. Se oli kuitenkin yhteensä tasan 5 km se lenkki, koska käveltiin siihen sitten hieman extraa.

Ja sitten oli toi eilinen (30. elokuuta) lenkki, joka kesti 28 minuuttia ja matkaa kertyi 3,3 km. Siihen tuli tosiaan noi 2 minuutin hölkkäosuudet, ja hölkkämäärä kasvoi hurjaan 10 minuuttiin. Ja mä jaksoin sen kivasti! Ja sen lenkin jälkeen oli tosi hyvä olo, eikä keuhkot enää ollut niin ahdistuneet kun parin ensimmäisen lenkin jälkeen. Ja se tässä on parasta, että tän kehityksen näkee kyllä heti.

Tänään mulla on välipäivä, koska mun jalat on hieman kipeät. Pitäisi kai opetella joku fiksu venyttely lenkin päätteeksi, koska mä en usko sen mun parin venytyksen ihan riittävän. Ainakaan tän päivän säryistä päätellen.. No, kaikki kai ajallaan.


Tää merkintä taas on luonteeltaan vähän tämmönen, että ei tää luultavasti kiinnosta kun vaan mua. Ja tästä luultavasti tulee vielä tänne taas toistuva teema, koska tää tulee nyt aikalailla olemaan mun elämää, jota tämä blogikin käsittelee.

En tiedä. Ehkä teitä voi kiinnostaa, että jaksanko seuraavan kolmen viikon jälkeen hölkätä tämän maagisen 20 minuuttia, vai olenko ihan luuseri? Voihan tässä olla tämmönen näkökulma ja kiinnostavuus. Ainakin mua itseäni se kiinnostaa, ja siihen haluan tähdätä. En siis olemaan luuseri, vaan päälikkö, joka selättää tämmöset haasteet.

No, se siitä. Pidän teitä, tai ainakin itseäni, ajantasalla tän suhteen.

Yksi asia vielä; mä vaihdoin mun ruoka-ajaksi 12-20. Koin tämän tarpeelliseksi lähinnä siksi, että tykkään lähteä lenkille siinä 21 aikaan, enkä viitsisi juuri silloin olla täynnä ruokaa. Periaatteessa sitä voisi aikaistaa vielä tunnilla, mutta toistaiseksi kokeilen mennä tällä. Toistaiseksi lenkitkin on onnistunut, joten ei mitään hätää.

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)