15. huhtikuuta 2024

Kyllä isä osaa -elokuva


Tänään kerron teille mielipiteeni Kyllä isä osaa-elokuvasta. Onko se hyvä? Kannattaako se katsoa? No, se selviää kaiketi tässä. Toki ihmisiä on erilaisia ja toisille riittää pelkkä nostalgia. Oho, kerroinko jo liikaa?

Mä en ole nyt ihan varma siitä, että tuleeko tästä tarpeeksi pitkä blogimerkintä ollakseen kunnon blogimerkintä, mutta en sitten toisaalta tiedä sitäkään, että jääkö tämä tarpeeksi lyhyeksi ollakseen semmoinen nopea päräytys. Lähdetään kuitenkin liikkeelle sillä olettamuksella, että tästä tulee tarpeeksi pitkä.


Me käytiin tossa jokunen aika sitten katsomassa Kyllä isä osaa -elokuva, koska pitihän se nyt nähdä. Mehän ollaan tunnetusti 90-luvun sarjojen suurkuluttajia. Tai siis oltaisiin, jos kerettäisiin. Ei meillä nyt ole toistaiseksi noin neljään viimeiseen vuoteen ollut aikaa katsoa oikein mitään silleen ajatuksella.

Ajattelin tänään vähän avata ajatuksiani kuitenkin tuosta kyseisestä elokuvasta.

Mä kirjottelin tänne blogiin vuonna 2017 tämmösen jutun kuin Kotimaisia tv-sarjojako? Mä olin ihan varma, että olen kirjoittanut sen paremmin ja pidemmin, mutta se näyttikin olevan aika tynkä. Sitten huomasin, että olen kirjoittanut samaisesta aiheesta jotain aikaisemmassakin ajankohdassa, vuonna 2015, merkinnässä Tv sitä, tv tätä. Lyhyesti näiden merkintöjen sisältö kertoo aikalailla siitä, että mä tykkään 90-luvun tv-ohjelmista ja nykyään ei osata tehdä kunnon tv-ohjelmia.

Olin tuossa ensimmäisessä merkinnässä myös esittänyt pyynnön siitä, että noita vanhoja kunnon 90-luvun tv-sarjoja voitaisiin alkaa jatkamaan. Uusia kausia vanhoihin kunnon sarjoihin! Juurikin siis niin, että mitä niille 90-luvun sarjojen perheille kuuluisi nykypäivänä? Nykyään kun ei osata kirjoittaa hyviä sarjoja, joissa keskiössä olisi joku kiva perhe, jonka edesottamuksia olisi kiva seurata.

Kyllä isä osaa-elokuvahan siis on juurikin sitä mitä olen pitkään toivonut. Onhan se ehkä yksi parhaista sarjoista ikinä.


Seuraavaksi onkin vuorossa varmasti semmoisiakin asioita, jotka voi mahdollisesti pilata elokuva-nautinnon jos ei ole kyseistä elokuvaa nähnyt. Suosittelenkin siis katsomaan elokuvan ensin jos pelkää pieniä spoilereita. Yritän välttää kertomasta juonta yhtään, mutta varmasti tässä voi paljastua jotain mitä ei haluaisi lukea ennen elokuvan näkemistä.

Ikäähän kaikille on luonnollisesti tullut lisää tässä noin kolmessakymmenessä vuodessa, mutta sama koheltaminen oli edelleen läsnä. Ja kun sanon sama koheltaminen niin tarkoitan sitä. Elokuvaan ei oltu oikein tuotu mitään uusia koheltamisia vaan elokuvassa lainattiin hyvin paljon jo sarjassa nähtyjä asioita. Se oli sikäli aika harmi, koska vaikka tarina jatkui niin tarina ei kuitenkaan kai jatkunut. Vähän erilaisia teemoja olisi kaivattu minun mielestäni. Pieni spoileri: sarjassa perhe jää taas kerran lukitun oven taakse ja myös kauan kaavailtu reissu menee mönkään muuttujien takia. Tokihan se siis on varmasti elokuvallisesti uusille katsojille hyvä, mutta ainakin minä sarjan vanhana fanina vähän petyin saman kierrättämiseen.

Hahmoista mun täytyy sanoa seuraavaa: Sarjan isä ja äiti on siis edelleen tosi toimivia hahmoja. Niiden kohellus toimii todella hyvin yhteen ja sitä on tosi kiva katsoa. Vaan mitä on tapahtunut Jussille ja Jonnalle? Toisinaan tuntui, että Jonnan hahmo oli vaan tyhjään tuijottaja ja muutenkin se hahmo tuntui muuttuneen tosi paljon. Tokihan sen siis ymmärtää, koska Jonna ei ole enää lapsi ja elämä ei ole enää teini-iän kanssa taistelua. Sitten on tapaus Jussi, jonka paluuseen mä olen todella pettynyt. Se ei tuonut elokuvaan mitään. Olihan se siis kiva nähdä Jussikin pitkästä aikaa ja varttuneena, mutta se hahmo oli hyvin turha elokuvan kannalta. Se tuli mukaan aika loppupuolella muistaakseni, mutta ei tuonut mukanaan oikeestaan mitään. Mukaan oltiin myös kirjoitettu uusi hahmo, Jonnan lapsi, nimeltään Junnu. Alkuajatukset oli, että se tarjoaa sen koheltamisen mitä Jussi ja Jonna tarjoili siinä alkuperäisessä sarjassa. Mutta ei, ei se tuonut sitä semmoista samallaista fiilistä. Sillä oli ihan oma meininkinsä, eikä se ollut mitään verrattuna tv-sarjaan.

Näyttelijöiden suoritus oli mun mielestä aika monella vähän kehnohkoa. Kuten sanoin niin esim. Jonna oli jotenkin poissaolevan oloinen ja perheen äiti oli toisinaan jotenkin myös hieman pihalla, vaikka ei hahmo siitä kuitenkaan pilalle mennyt. Jussi oli myös aika tönkkö, mutta se nyt ei tosiaan tuonutkaan elokuvaan mitään arvoa. Jotenkin siis se semmonen luonteva lennokkuus mitä sarjassa oli esillä oli tästä elokuvasta poissa. Monet kohdat tuntui omaan korvaan vaan vuorosanojen lukemiselta. Mihin on hävitetty hahmojen sielu, sitä minä vain kysyn? Tokikin sarjan päähahmojen päähahmo, eli perheen isä, oli elokuvan paras suoritus. Sen hahmon kohellusta olisi halunnut nähdä siinä elokuvassa paljon enemmänkin.

Tavallaan kai kuitenkin tykkäsin elokuvasta, mutta täytyy sanoa sen verran, että tv-sarjana tämä olisi ollut niin paljon parempi. Elokuva kun on puolitoistatuntinen niin sitä on ollut pakko venyttää turhilla kohtauksilla, jotka tosiaan tuntuikin vaan venyttämiseltä. Tohon alkuperäisen sarjan luonteeseen kuului semmoinen nopeatahtisuus, joka jäi nyt aikalailla pois. Toki niitäkin kohtauksia oli, mutta sitten se nopeatahtisuus täytyi korvata jossain kohtaa jollain todella pitkästyttävällä tavaralla.

Miettikääs nyt sitä, että sarjan jaksot oli noin 30 minuutin mittaisia. Toi elokuva oli nyt käytännössä yksi 30 minuuttinen jakso, mutta venytettynä 3 kertaa pidemmäksi. Tottakai sieltä puuttuu nopeatahtisuus ja lennokkuus.

Mä jäin kuitenkin kaipaamaan lisää. Nämä hahmot oli osa mun lapsuutta, mun nuoruutta ja on ollut mukana monesti myös aikuisiällä. Sarja on katsottu lukuisia kertoja alusta loppuun, eikä siihen ole vieläkään kyllästynyt. Olisiko siis mahdollista tehdä niin, että hahmot palautettaisiin takaisin tv-sarjaan ja jatkettaisiin siitä? Toista elokuvaa älkää tehkö, mutta tuokaa nämä hahmot takaisin sellaisina kun niiden kuuluu olla! Mä tiedän, että se on mahdollista, mutta tässä varmaan ajatellaan taas vaan rahaa.

Koska muka on tehty tv-sarjaan perustuva elokuva, joka olisi ollut oikeasti hyvä? No, okei, Luottomies-elokuva oli ihan viihdyttävä ja sitten toi Syke-sarjaan perustuva Särkynyt sydän oli myös ihan katsottava. Ensimmäinen Syke-elokuva oli huono, koska niillä hahmoilla ei ollut siinä oikein luonnetta ja se oli vain sarjalla rahastamista.


Suosittelenko sitten elokuvan katsomista? No, siis kyllähän sen kertaalleen voi katsoa. Se on aika ikävästi sanottu, koska sarjan pystyy katsomaan uudelleen ja uudelleen vielä kolmenkymmenen vuoden jälkeenkin. Elokuvaa mä tuskin tulen enää koskaan katsomaan, koska se on nyt nähty ja todettu aika turhaksi. Ei edes nostalgia-arvo sitä pelastanut kuitenkaan.

Jos vielä joskus vastaatte mun toiveisiini niin älkää, siis ihan oikeesti älkää, tuoko noita vanhoja kunnon täydellisiä sarjoja elokuvina takaisin. Tehkää niitä sarjoja, vaikka niistä ei ehkä lipputuloja saakaan. Miettikää nyt miten kiva olisi nähdä vielä edes yksi kausi Blondi tuli taloon- tai Ihmeidentekijät-sarjaa? Mutta miten pahasti nekin voisi mennä pieleen elokuvamuodossa..

No, tämä oli tämmöinen. 

Terveisin,
Vesa-Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)