26. heinäkuuta 2019

Annetaan ilmaiseksi!

Viime kerralla raivosin Facebookin kirjoittavista lemmikeistä ja tänään mulla on jatkoa tälle Facebook-raivolle. Nimittäin mua on pitkään nakertanut semmoinen asia kuin "Annetaan"-ryhmät.

Okei, ei niinkään pitkään, mutta se on tuntunut hyvin pitkältä. Liityin tässä joku aika sitten Riihimäen annetaan ilmaiseksi-ryhmään, koska ajattelin, että sieltä voisi joskus löytää jotain kivaa.. No, en ole löytänyt mitään kivaa materiaa, mutta päänvaivaa kylläkin.

Ja vielä muistutuksena, älkää ottako niin vakavasti. En mäkään ota, vaikka se siltä saattaa vaikuttaa.


Tosiaan, ryhmän nimi johon liityin oli "Riihimäen annetaan ilmaiseksi". Mun mielestä ihan hyvin ymmärrettävä nimi ryhmälle, jossa on tarkoitus antaa eteenpäin tavaraa, jota ei enää itse tarvitse. Kaikkihan nyt ymmärtää sanan "annetaan". Ja kyllä, siellä annettiin tavaraa eteenpäin ihan kiitettävästi, mitä olen nyt itse seurannut.

Sitten on ihmisiä, joille sanan "annetaan" ymmärtäminen on vaikeaa. Okei, okei! Hyväksyn jos sä oikeesti tarvitset jotain ja laitat "annetaan"-ryhmään viestin, että "ottaisin vastaan vain tämän kerran tämän esineen, jos jollain on ylimääräisenä". Siitä ei voi pahoittaa mieltään, en edes minä. Vaan sitten on myös ihmiset, jotka on ryhmässä vain ja ainoastaan sen takia, että voi kinuta ihmisiltä asioita.

Tuolla ryhmässä on ainakin pari ihmistä, jotka tekee sitä ihan jatkuvasti. "Ottaisin vastaan sitä ja tätä", "omilleen muuttavalle lapselle sitä ja tätä" ja "ottaisin vastaan puruluita, koska äippä ei osta t. koira". Tää on liikaa, ja se mua nyt hermostuttaa. Mä annoin sen verran siimaa, että saat kerran/pari vuodessa pyytää jotain, vaikka kuitenkin kyseessä on "ANNETAAN"-ryhmä. Asia olisi toinen, jos ryhmän nimi olisi jotain tyyliin "Riihimäen annetaan, vaihdetaan, kerjätään".

Kun ryhmän nimessä on sana "ilmaiseksi", niin se saa ihmiset käyttäytymään hassusti. Kaikkea viitsitään pyytää ja kerjätä.

Ja eikä siinäkään vielä kaikki! Nyt kun tätä kerjäämistä on annettu tapahtua tuolla, niin ihmiset on muuttunut vielä vaativiksikin. "Otetaan vastaan Sotkan sinivihreä divaanisohva, ei koirataloudesta ja divaanin pitää olla priimakunnossa. Plussaa olisi jos divaanin sisältä löytyy sinne unohdettuja arvoesineitä." Ja okei, ei se ole tyhmä joka pyytää.. Tai itseasiassa tässä tapauksessa on! 

Joo, eihän kenenkään ole pakko sille mitään antaa, mutta mua häiritseekin se, että mä näen näitä nyt mun Facebook-feedissä kokoaika. Mä liityin "annetaan"-ryhmään, mutta kohta mä eroon "kerjätään"-ryhmästä, jota se käytännössä oikeasti on.

Ja palatakseni siihen "annetaan"-osioon vielä, niin minä itse en ole tuolta vielä kertaakaan mitään kerennyt saamaan. Katkerako? Hmm, ehkä en kuitenkaan.. Mutta kun kyseessä on ilmainen tavara, niin ihmiset on hulluja. Otetaan, otetaan ja varmasti kaikki otetaan. "En tiedä mitä teen jalkapallopumpulla, kun ei minulla edes ole palloa, saati jalkoja, mutta ilmainen on ilmainen!"

Ei tuolla silleen ajatella, että joku muu voisi oikeasti jotain tarvita. Otetaan kaikki, koska ei se mitään maksa. Mietitään sittemmin, että onko sen loppusijoituspaikka roskakori vai pitäisikö se vaikka ihan myydä jollekin..

Ryhmän ajatus oli alkuun hyvä ja toimiva. Sieltä lähti ymmärtääkseni tavaraa paljon liikkeelle. Sitten koitti se hetki kun ihmiset oli saanut nurkat tyhjiksi, ja jäljellä ei ollut enää kuin kinuaminen: "Miksei kukaan enää anna mitään? Pitää varmaan pyytää!"

Mä katson tuota menoa vielä hetken ja jos meno jatkuu samana, niin en aio olla osallisena siinä enää.


Mieleni rauhoittui heti kun sain tämän kirjoitettua ylös. Asioita ei saa padota, muistakaa se. Tän lukeminen oli ilmaista, joten toivottavasti teillä oli kivaa!

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)