8. kesäkuuta 2020

Tuli on huono isäntä

Taas uusi päivä ja pitäisi olla myös uudet kujeet. Onko? No ei. Tai siis ehkä, koska viime yönä mä taas pohdin aiheita ja löysinkin yhden, mutta en ole ihan varma vielä, että olenko miettinyt sitä tarpeeksi kirjoittaakseni siitä. Jätetään se toistaiseksi vielä mietintämyssyyn ja kirjoitan teille alkajaisiksi ainakin hieman eilisestä.

Koska siis eilen, huh, päästiin keskellä tapahtumaa. Oltiin kaverin kanssa pyörälenkillä, joka siis oikeestaan oli sitä, että ajettiin istumapaikasta toiseen istumapaikkaan ja jatkettiin juttelua. Jossain vaiheessa istuskeltiin Riihimäen Kolmiopuistossa ja juteltiin niitä näitä. Sitten tuli paikan vaihdon aika, koska erinäiset syyt.

Lähdettiin kulkemaan semmosta hiekkatietä pitkin ja saavuttiinkin tulipalopaikalle. Kaveri vaan siinä mietti jotain, että "jossain nyt kyllä haisee savu" ja melkein heti sen jälkeen kuultiin "ritsräts"-ääniä. Vilkaistiin äänen suuntaan ja huomattiin, että semmonen yhdistetty roska- ja autokatos oli ilmiliekeissä sisältäpäin. Meidän takana kulki sitten nainen puhelin kädessään, jota ystävällisesti pyydettiin heti soittamaan hätänumeroon, ja me itse lähettiin selvittämään paikan osoitetta.

Osoite selvisi ja tieto saatiin hätäkeskukseen, josta apu lähtikin heti tulemaan. Siinä sitä osotetta etsiessä vain selvisi, että ihan tien toisella puolella oli toinenkin kohde. Toisella puolella tietä oli pienempi roskakatos, jonka sisällä oli savua ja siellä ihan selvästi kärysi paperiroskis. Paikalle saapui joku vanhempi mies ja se meni repimään roskiksen ovet auki ja ne yhdessä kaverin kanssa repi sen paperiroskiksen ulos sieltä ja vinkkasi jo paikalle saapuneille palomiehille, että "täällä olis vielä tämmönen".

Palokunta sai hommansa hoidettua ja tulipalot oli sammutettu. Paikalle saapui poliisi, joka kyseli vielä ihmisiltä tietoja, koska aika selvästi oli tahalteen sytytettyjä. En ainakaan usko, että tarvitsee olla sen suurempi salapoliisi itsekään, että osaa yhdistää kaksi suhteellisen lähekkäin, mutta ei kiinni toisissaan, palavaa roskakatosta ilkivaltaan. Kerrottiin poliisille kaikki mitä tiedettiin.


Toi tommonen lehtiroskiksien sytyttely on ehkä typerintä toimintaa ikinä. Siinä ei ilmeisesti hirveesti ajatella sitä, että miten nopeesti se tuli oikeasti leviää.. Tossa olisi oikeesti voinut käydä vielä paljon pahemminkin, mutta onneksi nyt säästyttiin vain "säikähdyksellä". Sen kunnolla roihahtaneen roska-autokatosyhdistelmän vieressä on vielä talo, jossa tiettävästi asuu lähinnä vain iäkästä väkeä. Ja vaikka ei olisi ollut iäkästäkään, niin talo kun lähtee alhaalta ylös palamaan, niin ihan minkä ikäinen ihminen tahansa on sieltä vaikea pelastaa. Mutta kuten sanottu; onneksi nyt ei mennyt niin pitkälle.


Ja mä voin kyllä siis sanoa, että olen itsekin tulella leikkinyt. Kuuluuhan se jollain tavalla johonkin kasvuvaiheeseen, että pitää ottaa selvää kuinka tuli oikeesti toimii. Me aiheutettiin silloin melkein metsäpalo, mutta silloinkin oli onni matkassa; koiranulkoiluttaja sai meidät kiinni hetki sen jälkeen kun tuli oli karannut meidän sille suunnittelemasta pesästä, jota me kyllä yritettiin tarkasti vahtia. Pojathan siitä sitten kovalla vauhdilla karkuun, mutta kiinnihän siitä silti jäätiin – onneksi.

Mä olen monesti miettinyt sitä, että mitä siitä olisi voinut seurata pahimmillaan.. Metsä oli suhteellisen tiheää ja siinä oli vieressä teollisuusaluetta. Asumusta ei siinä kohtaa ollut hirveen lähellä, ja vapaapalokunta oikeestaan ihan nurkan takana, että sikäli "me tehtiin se oikein", jos näin voidaan ajatella. Tai ihan sama, mä uskon, että meistä aika moni oppi siitä aika paljon nimenomaan kiinnijäämisen kautta. Vaikka oppi sikäli hieman myöhässä tulikin.


Mä en tiedä, että pitäisikö nuorisolle mahdollistaa jokin paikka, johon he saavat tulipalon niin halutessaan sytyttää, ja katsoa mitä siinä tapahtuu.. Valvotuissa olosuhteissa siis tietenkin. Se poistais varmasti monelta nuorelta sen halun leikkiä sillä tulella, koska tossa vois ehkä oppia ymmärtämään, että kyllä se tuli leviää ihan niin nopeasti kun paloturvallisuusvideoissa väitetään.

Koska siis mä muistan itsekin, että ei se paloturvallisuusvideo oikeesti valista yhtään. Tai niitä kaikista kilteimpiä oppilaita ehkä, mutta sitten on myös niitä, jotka haluaa nähdä sen käytännössä. Kaikenaikaahan sitä nuorille toitotetaan, että "ei se mitä sieltä teeveestä näkyy ole totta.." ja sit pitäisi muka uskoa semmosta videota, jossa kynttilä kaatuu ja hetkessä polttaa koko asunnon? Pfft.


Mä olen itse elämäni aikana nähnty kaksi kunnolla roihuavaa tulipaloa ja koskaan mä en ole siitä millään asteella nauttinut. Se on järkyttävää kun tuli ottaa vallan. Sen kuumuuden tuntee hyvin kauas, ja siinä ihan hetkessä näkee kuinka se oikeasti tuhoaa ihmisten omaisuutta. Ei ole siis vitsi se sanonta, että tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Älkäätten kukaan leikkikö tulella. Älkää edes vahingossa. Pitää varmaan nyt itsekin ruveta katsomaan vieläkin tarkemmin, että mitä sen kanssa saa ja mitä ei saa tehdä. Sen verran villiä se meno aina liekin loimutessa väärässä paikassa on.


Ja tämmönen oli tämän päivän juttu. Huomiselle mulla on vielä tallessa tämä yksi jo alkuun pistetty aihe, joten nyt ollaan ihan hyvällä mallilla.

Terveisin,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)