3. joulukuuta 2022

3/24 (2022) | 12 kysymystä joulusta


Tämän päivän luukku on aikamatkustajan kirjoittama. Vastaillaan tosiaan kysymyksiin, kuten käynkö joulusaunassa tai mitä annan joululahjaksi? Ja miten vietän joulun? Tämän päivän luukusta puuttuu julkaisuhetkellä sekä kansikuva, että myös päivän kuva, mutta ne tullaan varmastikin lisäämään jälkikäteen. Aikamatkaaja ei nähkääs päässyt vielä huomiseen – eli tähän päivään – ottamaan minkäänlaisia kuvia. Ehkä huomenna kaikki on toisin?

Mä rikon tässä taas tätä lasiseinää – tai millä nimellä tätä ikinä kutsutaankaan – kun paljastan teille, että vaikka tämä luukku julkaistaan, eli aukaistaan 3.12 niin olen kuitenkin kirjoittanut tämän joko kokonaan tai osittain valmiiksi jo 2.12. Huomenna – eli tänään – olen Sälinkäällä, eikä mulla ole siellä – täällä – varmastikaan oikein aikaa kirjoitella mitään. Siksi tämänlainen ratkaisumalli.

Ajattelin, että mennään tänään perinteisellä helpolla kaavalla. Kaivetaan jostain vanhasta joulukalenterista joku ehkä noin 10 kysymystä ja vastaillaan niihin uudestaan. Josko vastaukset olisi vuosien aikana vaihtuneet tai josko olisin silloin vaikka valehdellut.. En tiedä. Kaikkeni teen, että putki ei vaan katkea ja siksi pitää yrittää yhden päivän aikana kirjoittaa kaksi luukkua – ja se pakottaa turvautumaan helpoimpaan lähestymistapaan.

Täytellään tämmöinen, hmm, joku kysely, jonka olen täyttänyt viimeksi vuonna 2017. Mä en voi oikein vastata tässä huomisen – eli tämän päivän – fiiliksien mukaan, joten vastailen nää nyt rehellisesti tämän hetken – eli eilisen – mukaan, ok? Kukaan ei suutu, eihän? Eikä mulla varmaan näiden kysymysten osalta ole huomenna – eli tänään – erilaisia tuntemuksia.


1. Oletko surullinen, jos joulusta puuttuu lumi?
– En mä sanoisi, että surullinen olisin. Tottakai lumella on iso merkitys tunnelman kannalta, mutta kyllä ilman sitäkin selvitään. Toivon tietenkin, että lunta olisi, koska onhan se nyt yksi iso tekijä tosiaan siinä tunnelmassa. Joulukuun, joulun ja vuoden vaihteen saa olla lumi, mutta sen jälkeen sillä ei tee enää mitään. Tämä on kantani tässä asiassa.

2. Postikortit vai sähköiset tervehdykset?
– Postikortteja ei ole tainnut ihan muutamaan hetkeen tulla, mutta ei sen puoleen kyllä sähköisiäkään tervehdyksiä. Kyllä siis postikortit on kuitenkin se perinteisempi ja tunnelmallisempi ratkaisu, joten valitsisin sen. Niitä sitten kylläkin vain säilöö jossain laatikossa vuosikausia tietämättä, että mitä niillä enää tekee? Tokikin hyviä muistoja, mutta meiltä just Eira hävitti ison läjän vanhoja joulutervehdyksiä, koska vaikka meilläkin tilaa on niin kyllä sekin kesken loppuu. Piti vaan osata jo luopua. Mutta jos uusia tulee niin tottakai säilön niitä laatikossa taas muutaman kymmentä vuotta ja sitten mietin, että teenkö tällä oikeasti koskaan enää mitään..

3. Leivotko/teetkö jouluruoat itse vai ostatko valmiina?
– Mä haluaisin osaltani osallistua joulun luomiseen sillä tavalla, että leipoisin tai tekisin jotain jouluruokaa. Toistaiseksi en kuitenkaan ole ottanut siitä mitään stressiä ja Eira on hoitanut meille jouluruoat kotiin. Ja kyllä tässä vissiin on totuttu jo syömään kaupankin laatikoita, joten ei sillä niin väliä. Tottakai jos vaan jaksaisi tai viitsisi niin parempaahan se itsetehty olisi.

4. Viihdytkö kauppojen jouluvilinässä vai kartatko jouluvilinää?
– Kartan, ehdottomasti. Mä olen oikeasti ihminen, joka menettää helposti hermonsa muiden koheltaessa ympärillä. Vaikka muuten olen rauhallinen kuin mikä, niin kaupassa jos ihmiset ei osaa käyttäytyä niin silloin menee vati nurin. Samalla olen myös se henkilö, joka jättää kaikki joululahjaostokset viimetinkaan, jolloinka siis kaupat on juurikin täynnä ihmisiä.. Onneksi mä alan jo hiljalleen oppia, että lahjoja voi tilata kätevästi myös netistä, eikä tällöin tarvitse mennä tuonne menettämään hermojaan.

5. Käytkö joulusaunassa?
– Joulusaunahan on liki ehdoton. Aina jos pääsee puusaunaan niin paranee vain. Viime vuonna ei ollut mahdollisuutta puusaunalle jouluna, mutta mä en nykyään ehkä ole niin nuuka noissa päivissäkään. Jos vanhemmat vielä huolii mut viettämään kanssaan joulunaluspäiviä, niin silloin voisi kyllä ehdottomasti maistua myös puusauna. Jos ei, niin sitten kotona odottaa kyllä varmasti sähkösauna, joka ei sekään täysin huono ajatus ole.

6. Ovatko joulunviettotapasi peräisin lapsuudesta? Oletko muokannut joulunviettotapojasi aikuisella iällä?
– Nyt se on viime vuosina alkanut muuttamaan muotoaan hieman. En toki koskaan tule luopumaan täysin perinteistä, mutta nyt munkin on ollut "pakko" siirtyä enenevissä määrin viettämään joulu tän mun oman pienen perheeni kanssa ja sehän on muuttanut sitä mihin olen tottunut. Niin paljon kun vaan pystyn omasta lapsuudestani kopioimaan meidän tähän uuteen jouluun niin niin paljon kyllä kopioinkin. 

7. Mitä haluat joululahjaksi?
– Mä en ole osannut nimetä mitään. Mä en tarvitse mitään, eikä multa ei puutu mitään. Jos tulevaksi vuodeksi saa kalsareita ja sukkia niin sillä pärjää oikein mainiosti. Siis jos jotain on pakko sanoa. Onko kliseistä sanoa, että mulle riittää joululahjaksi se, että nään kun lapset tulee omista lahjoistaan onnelliseksi? Niin tai näin niin totta joka sana.

8. Mitä annat joululahjaksi?
– Ollaan tehty sopimus ainakin Eiran kanssa, että ei ostella toisillemme sen kummallisempia juttuja. Säästetään kaikki mahdollinen raha siihen, että lapsille tulee hyvä joulu. Mutta perinteiset suklaakonvehtien vaihdot varmaan tehdään sukulaisten kesken tai jotain vastaavaa. Ei sitä koskaan tiedä, ehkä tässä vielä herää ideoita.

9. Minkälaisia perinteitä joulun aikaan kuuluu?
– Jouluruoka, joulusauna, lahjojen avaus ja läsnäolo kanssaihmisille. Yhdessäolo, siispä. Nykyään on ollut myös niitä jouluja kun pyritään käymään hautausmaalla. Hautausmaa on todella kaunis paikka jouluna, joten sinne kannattaa kaikkien suunnata silloin. Ja mulla tosiaan on viime vuosina joulun aikaan kuulunut semmoinen perinne, että vietän joulunaluspäivät vanhempien kanssa Sälinkäällä ja palaan viettämään joulun Eiran, Maxin ja nyt myös Miion kanssa. 

10. Mikä oli parasta lapsuuden jouluissa?
– Kyllä se varmaan lapsuuden jouluissa parasta oli lahjat. Mitä nyt oon katsellut meidän lapsuusajan kotivideoita, joissa joulukin vilahtanut pari kertaa, niin kyllä siellä on lapset hyppineet liki tasajalkaa kun on lahjoja avattu. Kyllä mä muistan, että jossain vaiheessa aloin arvostamaan myös hyvin paljon jouluruokailua ja sitä, että ruokailtiin nimenomaan yhdessä. Ja mitä enemmän jouluja on takana niin sitä tärkeämmäksi on muodostunut se yhdessäolo.

11. Mikä on parasta joulussa nyt aikuisena?
– Nykyäänhän mä haluaisin olla kahdessa paikassa samaan aikaan, koska haluaisin sitä yhdessäoloa mahdollisimman paljon. Siksi olen päätynyt ratkaisuun, että joulunaluspäivät vietetään vanhempien kanssa ja itse joulu lapsien kanssa. Vain tällä tavalla saa tarpeeksi yhdessäoloa tarpeeksi monen ihmisen kanssa. Tokikin sitä toivoo, että voisi olla aina vaan isommalla porukalla ja viettää sitä parasta joulua ikinä.

12. Miten vietät joulua tänä vuonna?
– Olen tainnut vastata tähän nyt jo muutamaan kertaan sivulauseissa. Joulunaluspäivät, tai edes päivä, menee Sälinkäällä vanhempien – saa siellä muitakin olla – seurassa. Aikaisemmin vietin jopa joulut siellä, mutta nyt pitää ottaa huomioon myös omat lapset. Jouluksi palaan kotiin, käydään mahdollisesti hautausmaalla, syödään jouluruokaa, avataan lahjat ja rauhoitutaan iltaa kohti mahdollisesti saunan voimin tai jotain. En tiedä vielä täysin tarkalleen, mutta kaava on likimiten tämä.


Noin, nyt on kysymyksiin vastattu ja mulla on vielä huominen – eli tämä – päivä aikaa tehdä asioita siellä – täällä – Sälinkäällä. Pahoittelen jos tämä tulee jokseenkin epäselvänä näiden päiväsekoilujen kanssa, mutta tämmöstä tämä nyt vaan on ja sen kanssa pitää elää. Ylihuomenna – eli huomenna – palataan sitten varmastikin jo ihan normaaliin tyyliin. Ei leikitä aikamatkaajaa sen enempää kun on pakko. Ylihuomiseen – eli huomiseen – ihmiset!


Päivän kuva, olkaatten vielä niin hyvä. 

Terveisin,
Vesa-Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)