14. joulukuuta 2017

14. | Neljästoistako?

Tänään mä oon ollut jo paljon aktiivisempi kun melkein koko joulukuuna yhteensä. Käytiin kaupassa ja ostettiin tuleviin luukkuihin vähän asioita.

Tänään tulee jouluoluiden maistelua. Torstai on ihan hyvä päivä sille, koska ei näillä mitään kännejä ole tarkotus juoda. Maistella vaan ja todeta hyvät ja huonot puolet.


Itsehän en siis melkein koskaan juo kaljoja maun takia, ihan muista syistä kylläkin. Tykkään silti testailla ns. erikoisoluita. Meillä oli joskus joissain illanistujaisissa semmonen juttu, et pyydettiin kaikkia vieraita tuomaan pari erikoisolutta ja sitten maisteltiin niitä ja yritettiin nimetä se olut annettujen vaihtoehtojen perusteella.

En silloin saanut edes Karjalaa oikein, hitsi.


Kuitenkin asiaan! Ensimmäinen testiolut on nimeltään Santa Olaf Christmas Ale.


Ihan ensimmäisenä käyn kiinni pulloon.. Siis arvostelumielessä. Mun mielestä jo toi pullo luo tähän semmosen erikoisen tuntuman. Hauska tommonen pieni pullo ja tosi kiva etiketti.

Itse oluen väri oli vähän hämmentävä. No, tummaahan tän täytynee olla ja tummaltahan tää näyttää, lähes mustalta.

Tuoksu on miellyttävä. Uskoisin tämän olevan hyvää.

Maku.. Äh. Maistoin sitä just nyt kun kirjotan tätä.. Ja alkuun tosi kitkerä. Ennen ku se maku ilmesty suuhun, niin olin ihan varma, että tää on jotenkin pehmeetä.. Ei ollu. Mun suuhun tää ei ollut kyllä yhtään hyvä. Mä hain näiltä jouluoluilta vähän semmosta, että ne maistuis jotenkin jouluselta, mutta tämä ei kyllä ole nyt sitä..

Pullon ja tuoksun perusteella voisin antaa suoraan arvosanan 5/5. Mutta koska tässä pitää ottaa kaikki huomioon, niin: loppuarvosanan joudun kyllä pudottamaan 2/5, koska maku ei ole todellakaan mun mieleen ja makuhan se on mikä ratkasee juomakelpoisuuden.

Ehkä tässä olis pitänyt olla enemmän tumman oluen ystävä, tai jotain.


Seuraavaksi otan pullon, joka tarttui mukaan lähinnä vaan pullon takia myöskin. Toivottavasti se ei ole pettymys. Oluthan on nimeltään Höss Adler König Das Echte Hell.


Pullossa on todella kiva korkki ja ulkoasukin on hieno. En ees tiedä, onko tää oikeesti jouluolut, mutta toi näyttää vähän joltain joulupukilta. Erikoisolut kuitenkin, koska ei tämmöstä ole varallisesti mahdollista juoda paljoa.

Väri on kyllä nyt semmonen mistä ite tykkään. Oikean oluen värinen, näin suomalaisen miehen näkökulmasta.

Tuoksu on mitäänsanomaton. Ei luo kyllä minkäänlaisia mielikuvia oluen laadusta.

Eli pidemmittä puheitta vaan maistamaan.. Hmm, maistuu ihan perus oluelta. Siis samaa tavaraa saa halvemmassakin muodossa. Ehkä tää on hieman pehmeempi, mutta makua kuvaa kaikista parhaiten sana "kalja". Siis joo, toisen huikan jälkeenkin maistuu vaan illanvietolta. Ei maullisesti mitään erikoista. Eli siis jonkinlainen pettymys tämäkin.

Tää vois olla ihan hyvin myös 2/5, koska tää ei ollut positiivinen yllätys. Ja koska en juo olutta maun takia yleensä, niin tää kokeilu meni lähinnä hukkaan. Sanoisin kumminkin, että 3-/5, koska on tää parempaa kun toi edellinen. Ja siis kolme miinus siksi, koska en anna puolipisteitä.


Tässä vaiheessa mun on pakko pyrähtää kauppaan, koska muuten en kerkeä. Riihimäellä kun nää lähikaupat menee kiinni jo klo 21. Pakko hakea juustodippiä ja jotain jolla huuhdella suu paremman arvion takaamiseksi.


Nyt kun on pakolliset venyttelyt suoritettu, niin on aika käydä uuden oluen kimppuun. Olut kantaa nimeä Beer Hunters Mufloni Joulupukki.


Tässä oli niin yksinkertanen ja selkee etiketti, että se oli melkein ihan sen takia pakko valita jouluolueksi. No hei, joulupukki? Pullo vaan itsessään on tosi tylsä.

Tummavaroitus, tummavaroitus. Väri on taas vähän arveluttava, mutta mun mielestä toi vaikutti jotenkin tosi pehmeeltä (miks mä kuvittelen tummat oluet pehmeiks?) ku kaadoin tota lasiin. Se tuli niin hienosti sieltä, eikä edes kuohunut hirveesti. Kuohu on muuten kivan väristä, ihan ku jotain karkkia.

Tuoksusta mä löydän ehkä ripauksen kahvia? Tosi hyvä jokatapauksessa, vaikka ei kahvia olisikaan. Miellyttävä. Taas mä voisin vaikka vannoa, että tää on hyvää!

Siitä sitten maistamaan.. Ei, ei ja ei. Miksi se näytti ja tuoksui niin uskomattomalta? Tää kitkeryys on mitä ilmeisemmin tummille oluille hyvin tyypillinen piirre? Mä odotin hieman kahvimaisuutta maulta, mutta en löydä sitä kyllä. Korjaan, pitkä huikka antoi ihan pienen viittauksen kahviin, mutta ei se tätä pelasta. Äh, tämäkin oli pettymys mun makuhermoille. Joko niissä on vikaa, tai sitten vaan näissä valinnoissa.

Eiköhän tää putoa noiden väliin. Eli se on vissiin 2+/5. Parempaa tummaa olutta kun toi ensimmäinen, mutta ei silti mun mieleistä olutta.


Sitten on vielä yksi! Noi edelliset löytyi tänään Riihimäen Prismasta ja äsken kauppareissullani löysin vielä yhden, nimensä ansiosta todella jouluolueksi laskettavan jouluoluen. Ja nimihän on Ridgeway Brewing Bad Elf Winter's Ale.


Pullo on niin joulunen, että ei voi erehtyä. No, paha tonttu tai hyvä tonttu, ei se oo niin justiinsa. Muotokin on ihan kiva.

Ja väri on taas niin kiva, että vähän jopa pelottaa. Onko tää nyt taas samallainen pettymys kun se edeltävä "normaalin" värinen olut? Vaahtoo on silleen ku normioluissakin, että sekin viittaa pettymykseen. Olen nyt hyvin skeptinen näiden suhteen.

Tuoksu, hmm, tää on miellyttävä, mutta samaan aikaan jotenkin paha? Tän täytyy olla tosi outo, koska en tiedä tykkäänkö vaiko enkö. Vähä jotenkin ehkä makea, mutta silti jotenkin sotkunen.

No, maistaminenhan sen selvittää, onko tämä se mitä olen odottanut! No, nyt lähtee.. Ounou. Tää toi suuhun ekana maun tummasta oluesta. Semmonen kitkeryys. Mut tän haistelu auttaa kyllä paljon, ehkä se kumminkin on enemmän miellyttävä. Pitkä huikka.. Tää on joko tosi kalliin tai erittäin halvan makunen.

Tää on tosi, tosi ristiriitanen elämys. En tiedä onko tuoksu hyvä, enkä tiedä onko maku hyvä. Arvosana olis kumminkin annettava. Ehkä vielä yksi pitkä huikka varmistamaan asia. Kyllä mä veikkaan, että tää on ollu kumminkin paras tähän asti. Muissa toi tuoksu on hävinny samantien, mutta tässä se tulee joka huikalla nenään ja se tekee juomisesta miellyttävämpää (eli kai se on hyvä?). Tää on nyt sit 3+/5.


Huh huh. Siinäpä oli tekstiä. Ja tää on kirjotettu tosiaan tolleen hetki hetkeltä ja siksi tää tänään on näin myöhässä. Mutta lopputulema: Älä juo tummia jouluoluita jos et tykkää tummista oluista, äläkä osta kalliita vaaleita jouluoluita, koska ne maistuu melkein ihan samalta kun halvin mahdollinen.

Suosittelen silti kokeilemaan tota viimeistä. Se on tosi jännä. Mielenkiintoisin tapaus näistä.

Yhestäkään oluesta ei kyllä tullut joulu mitenkään mieleen, että se oli kyllä suuri pettymys. Oisin kaivannu jotain joulutortunmakuista jouluolutta tms. No, sitä ei löytynyt.

Iloista joulun odotusta,
Tekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitelkaa mielummin omalla nimellä kun Anonyymina. Ihan vain varmuuden varalta. :)